Andreas Kleerup och Frida Hyvönen.

Klassisk musik på nya ställen för att nå en bredare publik. Det var idén inför sommaren 2017 när dirigenten Christian Karlsen och pianisten David Huang ville sy ihop ett nytt konsertformat för stockholmare och turister.

Det blev raskt känt som Gränslandet – symfonisk fest. Platsen var under Skanstullsbron i Stockholm. Magisk och symfonisk stämning skapades sent på kvällarna (från kl 19 till midnatt) i augusti. I år händer det fredagen den 19 och lördagen den 20 augusti.

Utomhus, under bron, i mörkret

Popkulturella referenser med profilerade artister plus nutida konstuttryck med unga musiker, gjorde den där särskilda klubbkänslan som är så svår att få till i en vanlig konsertsalong.

Till denna symfoniska fest har man lyckats samla en entusiastisk symfoniorkester med drygt 70 musiker. Christian Karlsen vet hur man får fram spritsigheten och flödet ur en sådan ensemble.

Det kan avnjutas i Grażyna Bacewicz Konsertovertyr från 1945, i Violinkonsert nr 2 av Anders Hillborg – med norska Eldbjørg Hemsing som solist, eller i Symfoniska danser av Sergej Rachmaninov.

Detta händer på fredagskvällen, tillsammans med framträdande av Kleerup med gäster, där tonsättaren Matthew Peterson svarar för de musikaliska arrangemangen.

På lördagskvällen startar orkestern med Ester Mägis Symfoni från 1968 (Sverigepremiär), som följs av Romeo och Julia av Pjotr Tjajkovskij. Pianisten Martin Sturfält är solist i Pianokonsert nr 2 av Sergej Rachmaninov. Därefter kommer Frida Hyvönen att framföra musikaliska arrangemang av tonsättaren Jonas Valfridsson.

Silent experience i hörlurarna

Både fredag och lördag kväll avslutas med en Gränslandet-specialare: lyssna på levande pianomusik i hörlurar. Jazzpianisten Joel Lyssarides startar sin session med Silent Experience kl 23.30 på fredagen, den klassiska pianisten Julia Isaksson sin session samma tid på lördagen.

Foto: Nadja Sjöström

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.