Det gick undan med de musikaliska karriärerna i slutet av 1700-talets Stockholm. Kungliga Musikaliska akademien instiftas i september 1771. Sju år senare kommer en 22-årig Joseph Martin Kraus från Tyskland till Stockholm. Efter två år i huvudstaden väljs han i november 1780 in som ledamot nr 76 i akademien.

Året därefter, i juni 1781, har Joseph Martin Kraus’ opera i en akt, Proserpin, premiär vid en privat föreställning för hovet (förmodligen konsertant) på Confidencen vid Ulriksdals slott i Solna. Librettot är skrivet av Johan Henric Kellgren. Givetvis är regenten, teaterkonungen Gustav III på plats; idén till operan kom ju från honom. Operan framfördes en enda gång i denna form.

Det första sceniska uppförandet skedde först i maj 1980 på Drottningholmsteatern med bland andra Iwa Sörenson, Birgit Nordin, Gunilla Wallin, Dorrit Kleimert, Loa Falkman och Anders Bergström i rollerna.

Stormande passioner

Efter 241 år är det dags för ett nytt framförande på Confidencen. Berättelsen kretsar kring gudadottern Proserpin och de kärleksäventyr och förvecklingar som följer i hennes spår. Stormande passion hos de unga älskande, förtvivlan hos en mor som tror sig förlorat sin dotter, självmordstankar som följd av olycklig kärlek …

Olof Boman, dirigent. Foto: Martin Hellström
Medverkande

Under Confidencen Opera & Music Festival framförs Proserpin från den 28/7 – 20/8.

Dirigent är festivalens konstnärlige lerdare, Olof Boman, regissör och koreograf är Sara Ekman.

Orkestern är Confidencen Opera & Music Orchestra med Peter Spissky som konsertmästare.

Medverkande sångare är Madeleine Allsop Proserpin, Sanna Gibbs Cyane, Susanna Stern Ceres, Wiktor Sundqvist Atis, Anton Eriksson Pluto, Richard Hamrin Jupiter/Gustav III, Oskar Webrell Joseph Kraus, samt Lisa Carlioth, Eleonora Poignant, Emma Österberg, Mathilda Sidén Silfver, Mikael Stenbaek, Patrik Kesselmark, Arash Azarbad och Jonas Törnquist.Bilden överst: Joseph Martin Kraus som 19-åring, tre år innan han kommer till Stockholm. Målning av Jakob Samuel Beck, 1775.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.