Ett av de större musikpriserna är Nordiska rådets musikpris (som delats ut sedan 1965). Det ska uppmärksamma ”skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå”. Vartannat år ges priset till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år går priset till en större eller mindre ensemble. 2022 är det kompositörer som ska nomineras.

Från Sverige nomineras tonsättaren Karin Rehnqvist, välkänd sedan decennier tillbaka för den som har minsta lilla hum om svenska samtida kompositörer. Det är hennes verk Silent Earth för symfoniorkester och blandad kör – med texter av Kerstin Perski – som är den musikaliska anledningen till nomineringen (verket hade urpremiär i Amsterdam i januari år).

Den andra nomineringen från Sverige är Diversity av Ebo Krdum.

Vinnaren tillkännages i Helsingfors den 1 november 2022.

Det finns inga begränsningar av genre när priset ges till en kompositör. Det ska dock ges till en nu levande kompositör. Verket ska uppfylla höga konstnärliga krav och inom sin genre betraktas som nyskapande, heter det.

Prissumman är 300,000 danska kronor (ca 40,300 Euro).

12 nominerade

Sverige
Silent Earth av Karin Rehnqvist
Diversity av Ebo Krdum

Danmark
enTmenschT av Line Tjørnhøj
Whyt 030 av SØS Gunver Ryberg

Finland
Alma! av Minna Leinonen
Uni johon herään av Yona

Färöarna
1902 av Unn Paturson

Grönland
Visualize Happiness av Andachan

Island
VÍDDIR av Bára Gísladóttir
Mother Melancholia av Sóley Stefánsdóttir

Norge
The Exotica Album av Øyvind Torvund
Hybrid Spetakkel av Knut Vaage

Bedömningskommittén väljer pristagare

Nordiska ministerrådet tillsätter en nordisk bedömningskommitté, som fattar beslut om priset. Bedömningskommittén består av en medlem från vardera av de fem nordiska länderna.

I de fall förslag inkommit från något av de självstyrande områdena – Färöarna, Grönland och Åland – har en representant för sådant område rätt att delta i bedömningskommitténs arbete.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.