En nyskriven kammaropera som gestaltar Karin Boyes liv och relationer får premiär den 4 maj på Teaterverket Svea (Sveavägen 114, Stockholm), med efterföljande föreställningar den 5 och 6 maj.

Enaktaren Bål är ett triangeldrama mellan de tre kvinnorna Karin (Boye), Margot och Anita. För musiken svarar sångaren och sångpedagogen Helena Martinsson. Librettot är till stor del Karin Boyes egna dikter.

Medverkande sångare i kammaroperan är Paulina Pfeiffer, Hedvig Hasselström och Helena Martinsson. För regin står Helena Röhr och för scenografi och kostym Anne Hellandsjö.

Musiker är Madeleine Johansson, flöjter, Johan Söderlund, klarinetter, Andreas Forsman, viola, Magdalena Meitzner, vibrafon/slagverk, under ledning av Dan Tillberg.

Så blev det en kammaropera
Helena Martinsson, sångare, kompositör, librettist, producent

– Allt tar sin början januari 2018 när min sångkomposition av Karin Boyes dikt Javisst gör det ont framförs i samband med ”Vi sjunger ut”-uppropets konsert i Eric Ericson-hallen i Stockholm. Det utvecklades till en sångcykel som också fått lägga den musikaliska grunden för operakompositionen Bål, där dikten med samma namn tonsatts och fått ge namn till operan, berättar Helena Martinsson.

Genomskinlig, klar och het,
vackra mantel, slå opp,
smyg dig tätt som ett vatten
om min väntande kropp.
Jag står bunden och stilla,
har ej trots att spilla.

Har ej motstånd mer,
ingen lönlös strid.
Så i ångest utan luft
får man bidandets frid.
Här har allt hopp stannat,
vill inget annat.

Som ett asplöv min kropp,
som en flämtning min själ,
och där långt innanför
är jag fri likaväl.
Stor tystnad rör mig
bortom allt som förgör mig.

Boyes dikter inspirerade Helena Martinsson till att börja läsa om hennes liv. Idén om ett libretto med ett urval av Boyes dikter föddes; texter om hennes liv och relationer, hennes själsvåndor kopplat till den homosexuella läggning hon levde ut under en tid då homosexualitet var förbjudet och klassat som en sjukdom. I centrum finns relationen till de två kärlekarna i hennes liv, Margot och Anita. Ett triangeldrama i slutskedet av det liv hon själv avslutar. 

Bilden överst: detalj av Karin Boyes exlibris

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.