Om 7 av 10 musiker/artister har upplevt stress, ångest eller depression i relation till sitt musikskapande, och om 97 % av de tillfrågade studenterna vid landets musikutbildningar har besvärats eller upplevt hinder gällande sin hälsa kopplat till musikutövandet, är det uppenbarligen inte något som står rätt till.

Uppgifterna kommer från Sveriges Orkesterförbund, som med pengar från Allmänna arvsfonden driver projekt för att komma till rätta med psykisk ohälsa bland unga musiker.

Musicerande till döds?

Orkesterförbundet menar till och med att man hör talas om musiker och artister som avslutat sina liv på grund av psykisk ohälsa. Unga musiker pressar sig många gånger över sina gränser i jakten på jobb.

79 % vet inte vart man kan vända sig när man får problem med hälsan kopplat till musikutövandet. Bara 2 av 10 unga musiker anser att musikutbildningen har förberett dem tillräckligt för att bli yrkesmusiker.

Projektet för psykiskt välbefinnande

Open Stage & Mind kallas Orkesterförbundets projekt, och ett nytt startar 1 maj 2022. Projektet kommer erbjuda stöd till blivande yrkesmusiker i åldern 18–25 år, för att öka det psykiska välbefinnandet och skapa trygghet i den konkurrenssituation som upplevs under tiden de etablerar sig på arbetsmarknaden. Verksamheten kommer innehålla professionell coachning, både individuellt och i grupp, kring artistens livssituation samt övningstillfällen och framträdanden på scen där ungdomarna får möjlighet att öva inte bara musicerandet, utan allt som rör livet som musiker och människa.

Sveriges Orkesterförbund erbjuder ungdomarna musikeruppdrag som träning in i yrkeslivet och upprättar mentorskap mellan deltagare och professionella musiker. Open Stage & Mind kommer att utveckla fora där målgruppen kan mötas för att diskutera och stötta varandra. Allt detta sker i samverkan med ett antal högre musikutbildningar, fackförbund, studenthälsan och aktörer inom psykisk hälsa.

– Vi är mycket stolta att återigen beviljats stöd från Arvsfonden för ännu ett hälsoprojekt. Det blir vårt tredje projektstöd på raken vilket visar att vi gör ett gott arbete och att förbundet har hög trovärdighet när det gäller hälsofrämjande insatser, säger Andreas Forsman, projektledare vid Sveriges Orkesterförbund. 


Mer info

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.