Den kosmopolitiska tonsättaren, pianisten och dirigenten Marcelle de Manziarly återupptäcks nu i Allhelgonakyrkan, Stockholm.

Marcelle de Manziarly föddes i Charkiv, Ukraina den 12 oktober 1899 och dog i Kalifornien 1989. Fadern var fransman och familjen flyttade 1905 till Paris. Marcelle fick Nadia Boulanger som lärare och Igor Stravinskys hustru Vera som nära vän.

Upptäck Marcelle de Manziarly-konserten den 2 maj i Allhelgonakyrkan görs inför en skivinspelning med Bengt Forsberg (piano), Peter Friis Johansson, (piano), Cecilia Zilliacus (violin) och Kati Raitinen (cello).

Världsomspännande musikkontakter

I en programkommentar skriver Kristian Gustavson bland annat:

– Genom Boulanger lärde Manziarly känna Aaron Copland som senare kom att tillägna henne sin sång Heart, we will forget him. Hemma hos Boulanger träffade hon också för första gången Igor Stravinsky.

– I början av 1920-talet blev Manziarlys familj bekant med den indiske filosofen och teosofen Krishnamurti och en romans lär ha spirat mellan honom och Marcelle. Efter en tids vistelse i Indien lärde hon känna den indiske Nobelpristagaren i litteratur Tagore och kom att intressera sig för indisk musik och det indiska tonsystemet.

– Till skillnad från många andra musiker i sin generation påverkades Manziarly inte av Wienskolan (Arnold Schönberg, Alban Berg, Anton Webern) utan föredrog ett tonalt tonspråk och sökte i sitt inre för att finna ett eget uttryck. Bland tidens alla trender och skolor litade hon framför allt till sin egen musikaliska fantasi. 

– Manziarly studerade dirigering för Felix Weingartner i Basel 1930–31. Vid ISCM:s (International Society for Contemporary Music) festival 1933 var hon solist vid uruppförandet av sin egen pianokonsert tillsammans med Concertgebouworkestern under ledning av Alfredo Casella. Från 1943 studerade hon piano för Isabelle Vengerova i New York.  

– Manziarly bosatte sig i USA och turnerade som konsertpianist i USA och Europa och verkade som kördirigent och privatlärare. Hon fortsatte att komponera musik upp i hög ålder och levde sina sista år i Ojai, Kalifornien, där hon avled nittio år gammal 1989. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.