Maria Lithell Flyg.
Foto: Nadja Sjöström

Ett sorgset och skimrande vackert requiem. Så har Maria Lithell Flygs senaste verk beskrivits. Uruppfört i Stockholm den 13 mars. Den 6 april sänds det i Sveriges Radio P2

Får uruppförandet svarar Sofia Vokalensemble under ledning av Bengt Ollén.

Maria Lithell Flygs requiem Frid-lyst är skrivet på den katolska dödsmässans texter och sjungs både på originalets latin och i vissa delar i svensk översättning.

Tonsättaren infogar även en egen koralsats som har sin textliga grund i namnen på hotade arter i den svenska faunan. Agnus Dei-satsen ges extra textliga inlägg i form av uppräkningen av hotade fiskars latinska namn.

Frid-lyst ska vara ett requiem kring hotet mot den biologiska mångfalden. Maria Lithell Flyg vill skapa en sorgeritual där frid lyses över arter som har dött ut eller är starkt utrotningshotade.

Programledaren Johan Korssell inleder sändningen med en intervju med Maria Lithell Flyg.

Flera tankar i huvudet

Så här beskriver Johanna Paulson, DN, verket:

– Enskilda röster bryter sig effektfullt loss ur den kollektiva körvävens skimrande texturer. Ibland kan man i växelspelet mellan dovt hummande och skarpa diskanter ana beröringspunkter med Rehnqvists signum kulning. Offertorium-satsen låter tenorsolisten klättra med falsettklang.

– I kombination med kvällens swishkollekt till krigets Ukraina blev framförandet av ”Frid-lyst” en sorgset vacker påminnelse om behovet av att kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt.

Sofia Vokalensemble framför i konserten även körmusik av William Henry Lewis och Joseph Rheinberger.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.