Den engelske körkompositören John Rutter presenterar i en video sin nya komposition från mars 2022 – A Ukrainian Prayer. Det är en ukrainsk bönetext som i översättning lyder:
”Gode Herre, skydda Ukraina! Ge henne styrka, mod, tro, hopp. Amen.”

Ett stillsamt och fint stycke körmusik. Komponerat för att alla körer ska kunna klara av att framföra det.

I tragedin – skriv musik

– Hur kan en kompositör svara på en global tragedi? Att skriva musik är det mest självklara. Som alla andra har jag blivit chockad och bestört över de senaste dagarnas händelser. Det första jag ville göra var att skriva lite musik som skulle vara på mitt eget sätt, skriver John Rutter på sin webbplats den 16 mars.

– Jag gick till en sen kvällsgudstjänst i mitt gamla universitetskapell, där de sjöng en härlig ukrainsk bön. Så efter att ha stött på texten i en annan musikalisk miljö på onsdagskvällen, på torsdagen, skrev jag min egen musik. Jag hoppas att innebörden av texten kommer att nå till människors hjärtan.

– Jag hade möjlighet att sätta ihop det med mycket kort varsel med en underbar grupp på 300 personer (vid en workshop som jag ledde i Wandsworth, London).

Fria noter till din kör

På sin webbplats meddelar John Rutter att verket är tillgängligt utan kostnad. Kontakta Rutters team, som gärna ser donationer till katastroffonden för Ukraina.

Du får ta kopior till din egen kör och göra en ljud- eller videoinspelning utan ytterligare licens.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.