På rekordkort tid har initiativtagarna bildat den nya symfoniorkestern Stockholm Stand with Ukraine Symphony Orchestra. Orkestermusikerna spelar utan arvode och kommer från Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga filharmonikerna, Hovkapellet, Västerås Sinfonietta och ett antal frilansare.

Den nya solidaritetsorkestern dirigeras av Tobias Ringborg.

– Det är helt fantastiskt vilket gensvar vi fått av alla orkestermusiker och övriga medverkande som ställer upp helt utan ersättning. Musiken och konsten är så otroligt viktiga krafter för tröst och glädje i svåra tider, som förenar människor och ger hopp, säger cellisten Astrid Lindell som är en av initiativtagarna.

Sångare, pianister, skådespelare

I konserten medverkar även den ukrainske barytonen Andrei Kymach, som bl a vann BBC Cardiff Singer of the World 2019, Martin Sturfält, piano, Natalya Pasichnyk, piano.

Skådespelarna Andreas T Olsson och Johan Holmberg medverkar med textläsning och Kattis Ahlström är konferenciär.

Ukraine Symphony Orchestra finns inte, däremot The National Symphony Orchestra of Ukraine, som är baserad i Kiev. Den räknas till en av de främsta symfoniorkestrarna i östra Europa och har sedan 1999 Volodymyr Sirenko som chefdirigent.

Intäkterna från konserten som stockholmsmusikerna ger i Eric Ericsonhallen (Skeppsholmen, Stockholm) den 21 mars kl 19 går oavkortat till Ukrainas befolkning genom Unicef.


Bilden överst: The National Symphony Orchestra of Ukraine på sin hemmascen, Lysenko konserthus i Kiev.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.