Den främste Putin-kramaren inom konstmusiken – dirigenten Valery Gergiev – portas från alla sina engagemang i München.

Valery Gergiev stoppades tidigare i mars från att dirigera Wienerfilharmonikerna i Carnegie Hall och därefter sparkades han med omedelbar verkan från sin roll som chef över Münchner Philharmoniker, där han varit chefsdirigent sedan 2015.

Beskedet lämnades av Münchens borgmästare, Dieter Reiter, och anledningen är att Gergiev inte har fördömt det pågående kriget i Ukraina.

Omedelbar separation

– Jag hade förväntat mig att han skulle ompröva och revidera sin mycket positiva uppfattning av den ryske härskaren. Det gjorde han inte. I dagsläget hade dock en tydlig signal till orkestern, publiken och allmänheten varit väsentlig för att kunna fortsätta arbeta tillsammans. Eftersom detta inte är gjort återstår bara en omedelbar separation.

Även Valery Gergievs manager, Marcus Fersler, har valt att att säga upp sitt åtagande. Han säger att han inte längre kan jobba för ”den störste nu levande dirigenten” på grund av Rysslands attack mot Ukraina.


Foto: Decca Marco BorggreveLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.