I veckan filmar minst nio av Sveriges symfoniorkestrar ett framförande av den ukrainska sången Ridna Maty Moya (”Dearest mother of mine”) i en av de största gemensamma manifestationerna från svenska orkestrar hittills.

På rekordkort tid har Tankesmedjan Unga tankar om musik (UTOM) fått ett antal av Sveriges största orkestrar att gå samman i en musikalisk manifestation för Ukraina.

Filmen ska enligt plan publiceras fredagen den 11 mars.

Den sång som spelas in är en populär ukrainsk sång skriven av Platon Maiboroda (ukrainsk tonsättare som levde 1918–1989). Texten är baserad på en dikt av ukrainske poeten och författaren Andriy Malyshko. Sången är översatt till en lång rad språk och ses ofta som en dedikation till moderlig kärlek: En mor sänder iväg sin son. Hon ger honom ett broderat tygstycke som ska påminna honom om kärlek, och livets bästa ögonblick.

Medverkande orkestrar i manifestationen

Gävle Symfoniorkester
Göteborgs Symfoniker
Helsingborgs Symfoniorkester
Kungl. Filharmonikerna
Kungliga Hovkapellet
Malmö Operaorkester
Musica Vitae
Göteborgsoperans orkester
Sveriges Radios Symfoniorkester

Spelar för freden

– Vi måste använda vårt finmaskiga kontaktnät i musiklivet till att spela för freden – så starkt vi kan. Den symfoniska musiken har en stark symbolisk kraft och genom denna gemensamma aktion hoppas vi nå fram till mängder av ukrainare, i och utanför Ukraina. För att ingjuta mod och ge en gnista av hopp, säger Max Låke, verksamhetsledare för tankesmedjan Unga tankar om musik.

Aktionen genomförs i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien som är Unga tankar om musiks beskyddare.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.