I en intervju i SvD sa Christina Björklund, vd för GöteborgsOperan, att man tar avstånd från kriget i Ukraina, men att situationen är en känslig fråga i en verksamhet som är internationell.

Hon menade även:
– Jag tycker i bland att mina kollegor gör det lite lätt för sig och är väldigt tydliga med en politisk ståndpunkt.

Hon förklarar också att det inte är självklart hur en kulturinstitution ska hantera frågor om bojkotter och manifestationer.

Kanske en känga åt Kungl Operan, Stockholms Konserthus, Dramaten och många fler skattefinansierade scener som offentligt tagit ställning för att stötta Ukrainas folk.

Men alla har rätt att ändra sig. Idag (söndagen den 6 mars) kommer ett officiellt uttalande från GöteborgsOperan:

Självklart är vi emot Rysslands invasion

– Självklart tar GöteborgsOperan avstånd från krig och militära angrepp på demokratier. Självklart är GöteborgsOperan emot Rysslands invasion. Och för Ukraina.

– Vi tar tydlig ställning. Vi stöttar en välgörenhetskonsert i Göteborg med våra artister, Opera Europas internationella manifestation och har fler aktiviteter planerade inom den närmsta tiden. Vi har också ställt in en turné i Ryssland.

– Låt mig vara tydlig, det råder inga som helst tvivel om vad GöteborgsOperan anser om situationen i Ukraina. Vi stöttar Ukrainas folk. Genom vår scenkonst tar vi varje dag upp stora och svåra frågor. Vare dag arbetar vi för frihet, demokrati och människors rätt till liv, säger Christina Björklund idag.


Foto, Björklund: Tilo Stengel

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.