Kultur, inklusive musiken, och politik hör samman. Liksom ekonomi och politik. Liksom idrott och politik.

Den som inte anat detta, har inte förstått hur tillvaron hänger samman.

På musikens område är den s k världsdirigenten Valery Gergiev är som Putin-kramare i en klass för sig; utkastad från de västlig konsertsvenerna.

Om det är någon som kommer att dirigera ”seger-konserten” för Rysslands blodiga invasion av Ukraina, är det han.

Tiotusentals och tiotusentals

Det finns närmare 20,000 musiker och artister, sångare, dirigenter – enligt amerikanska Quartz – som nu vill att Ryssland drar sig tillbaka från Ukraina. Artister som har Ryssland som sitt fädernesland och som med rätta högaktar och hyllar sitt ursprung.

Men det finns också skilda sätt att hantera sitt ursprung mot bakgrund av vad nu Ryssland gör mot sitt grannland Ukraina.

Pianisten Evgeny Kissins Note of Protest har blivit väl spridd.

Kirill Petrenko

Den rysk-österrikiske dirigenten Kirill Petrenko, chefsdirigent för Berliner Philharmoniker, skrädde inte orden i sin kritik av den ryska attacken.
– Putins lömska attack mot Ukraina, som bryter mot internationell lag, är en kniv i ryggen på hela den fredliga världen. Det är också en attack mot konsten, som vi vet, förenar sig över alla gränser.

Daniil Trifonov

Pianisten (och tonsättaren) Daniil Trifonov säger på Instagram:
– Varje krig är en tragedi. Som musiker vill jag ge tröst och frid i dessa svåra tider.

Han ger under mars konserter i USA, Israel och Tyskland.

Vasily Petrenko

Rysk-brittiske dirigenten Vasily Petrenko, chefsdirigent för för Royal Philharmonic Orchestra (som var chefsdirigent för Oslofilharmonien under sju år) har deklarerat att han kommer att avbryta allt samarbete med Ryssland tills freden är återställd.

Han säger på sin webbplats:
– Tragedin som utspelar sig i Ukraina är redan ett av vårt sekels största moraliska misslyckanden och humanitära katastrofer. De historiska och kulturella banden mellan det ryska och ukrainska folket, som jag är stolt över, kan aldrig användas för att rättfärdiga Rysslands invasion.

– Som svar på dessa fruktansvärda händelser har jag beslutat att avbryta mitt arbete i Ryssland, inklusive alla framtida åtaganden som konstnärlig ledare för Rysslands statliga akademiska symfoniorkester Evgeni Svetlanov, tills freden har återställts. Jag tror på ett främjande av vänskap och förståelse över alla gränser. Freden måste återställas så snart som möjligt.

Omöjligt att ägna sig åt kultur

Över 17,000 ryska kulturpersonligheter har undertecknat en petition där de uppmanar sin regering att ”stoppa fientligheter och dra tillbaka ryska trupper.” I brevet som publicerades på konstbloggen Spectate förklarade dessa kulturarbetare sin solidaritet med Ukraina och beskrev invasionens ekonomiska konsekvenser:

– Allt som har gjorts kulturellt under de senaste 30 åren är nu i fara. Alla internationella band kommer att brytas, kulturella privata eller statliga institutioner kommer att läggas i malpåse, partnerskap med andra länder kommer att avbrytas. Allt detta kommer att förstöra den redan bräckliga ekonomin i den ryska kulturen och avsevärt minska dess betydelse både för det ryska samhället och för det internationella samfundet som helhet.

– Det blir nästan omöjligt att ägna sig åt kultur och konst under sådana förhållanden.

Anna Netrebko i New York?

Den ryska stjärnsopranen Anna Netrebko (sedan 2014 känd som Putin-kramare) ska spela huvudrollen i Metropolitan Operas uppsättning av Giacomo Puccinis Turandot i april, fördömde kriget men hävdade att det inte är tvingande för artister att uttrycka sina politiska åsikter offentligt och att fördöma sitt hemland för tillfället.

Än så länge är hon kvar i Mets rollbesättning, men hennes framträdanden i Milano och Zürich har ställts in.

Bilden: Vasily Petrenko, Krill Petrenko, Danil Trifonov
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.