Det blev violinsten Alva Holm (född 1996) som slutligen tog hem förstapriset i den ytterst jämna finalen av Solistpriset 2022. Platsen var Göteborgs konserthus och hon framförde Felix Mendelssohns Violinkonsert i e-moll tillsammans med Göteborgs Symfoniker, ledd av Cathrine Winnes.

Motiveringen

”Med musikalisk övertygelse, teknisk briljans och total närvaro fångar Alva Holm publiken från första ton. Genom en helgjuten tolkning dras vi in i en musikalisk andning som får oss att glömma tid och rum. Det är med stor spänning och stolthet som vi ser fram emot att följa Alvas fortsatta musikaliska resa i Sverige och internationellt.”

Utbildad i Köpenhamn

Alva Holm debuterade som 16-åring med Göteborgs Symfoniker i Carl Nielsens Violinkonsert och vann i samband med detta förstapris i musiktävlingen Polstjärnepriset. Alva påbörjade sin utbildning vid Kungliga danska musikkonservatoriet i Köpenhamn hos den ukrainska violinisten Alexandre Zapolski och går nu hos Peter Herresthal och Asbjørn Nørgaard. Framöver väntar fortsatta studier i Berlin.

Konserter, inspelningar och prispengar

Solistpriset i Kungl Musikaliska Akademiens regi betyder solistkontrakt, turnéer över hela Sverige, inspelningar och sändningar med Sveriges Radio samt en prissumma på 100,000 kr, tack vare Rosenborg Gehrmans Stiftelse. Andrapristagarna får 25,000 kronor vardera, med medel från Kungl Musikaliska Akademien.

Sedan Solistpriset startades 1993 anses det som Sveriges främsta musikpris för unga musiker. Sedan 2012 drivs det i regi av Kungl. Musikaliska Akademien.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.