Chefsdirigenten sedan 2015 för Bergen Filharmoniske Orkester (BFO), engelsmannen Edward Gardner, blir ny musikchef på Den Norske Opera & Ballett. Han börjar den 1 augusti 2024; men kommer att under 2023 hinna dirigera flera operauppsättningr, som Verdis Maskeradbalen och Berlioz’ Fausts fördömelse.

Operahuset i Oslo (invigt 2008) i vinterskrud. Foto: Erik Berg

– Norge är en ung operanation och står i ett friare förhållande till traditionen. Det finns en fräschör i hur Operan gör musikdramatik, vilket inspirerar mig. Jag vill ha den fräschören vi kommer att sträva efter i varje föreställning vi skapar tillsammans. När publiken kommer till Operan en helt vanlig dag kommer de ändå att stöta på något helt utöver det vanliga, säger Edward Gardner i ett pressmeddelande från den norska operan.

Norsk känslighet

– Jag har blivit kär i den norska känsligheten. Kan man ta tillvara den energin finns det inga gränser för vad man kan åstadkomma, säger Gardner.

Han vill poängtera att unga sångare och dirigenter måste få fler möjligheter här hemma, dvs i Norge:

– Fler kan bli stora operadirigenter.

Senast i oktober 2021 tilldelades Edward Gardner och BFO det prestigefyllda priset Årets inspelning av Gramophone Magazine för inspelningen av operan Peter Grimes ac Benjamin Britten.


Bilden: Fr v operachefen Randi Stene, musikchefen Edward Gardner och balettchefen Ingrid Lorentzen. Foto: Agnete BrunLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.