Beställt 2019. Första uruppförandet skulle ske i Amsterdam under våren 2020 för att senare under samma år framföras i Berwaldhallen, Stockholm. Det flyttades fram till vintern 2021. Men coronapandemin med dess restriktioner blockerade dessa planer.

Om alla medverkande i kör och orkester håller sig friska så ser det nu som att det blir premiär för Karin Rehnqvists stora kör- och orkesterverk Silent Earth.

Det anrika konserthuset i Amsterdam, Concertgebouw, gör ett nytt försök och har lördagen den 29 januari 2022 som sitt första publika framförande av Rehnqvists musik. Ett cirka halvtimmes långt verk skrivet för blandad kör och orkester, med dikter av Kerstin Perski.

Sambeställning

Silent Earth är en sambeställning av Eduard van Beinum Stichting och NTR ZaterdagMatinee – NTR är det nederländska public service-bolaget – samt Sveriges Radios Symfoniorkester.

I Amsterdam framförs det i slutet av januari av Groot Omroepkoor (Nederländska Radiokören, som har Peter Dijkstra som kördirigent) och Radio Filharmonisch Orkest (Nederländska radions filharmoniska orkester).

Konserten kommer det att dirigeras av Dima Slobodeniouk, den Moskva-födde dirigenten (född Dmitri, 1975) som numer är finsk medborgare och har hela världen som arbetsfält.

Vad kommer att hända med Jorden?

– Vi satt en kväll i mars 2019, Kerstin och jag, och talade om oss människor och Jorden, berättar Karin i sin verkskommentar.

– Vår planet Jorden, alltmer utsatt. Sårbar. Isar smälter, skogar brinner, vattendrag svämmar över på ett sätt som vi inte känner igen. Proportionerna är skrämmande. Vad kommer att hända? Vad händer just nu?

– Jag försöker lyssna av vad som behöver sägas, behöver uttryckas. Inte vad jag vill, utan vad som behövs. 

– Det blir till ett samtal med noterna, där jag sätter igång processer, lyhörd för vart musiken sedan vill.

Det blev till slut verket Silent Earth. Med satserna 
1. Silent Earth, 2. We, Who Once Were, 3. The Burning Earth.

Första satsen är ödslig med vindgong, cymbaler och isande brass. Mitt i detta kören, Mänskligheten.

I andra satsen sjunger kören – vi människor – till Jorden. Berättar vilka vi var. Hur vi levde.

Sista satsen är mycket dramatisk, en beskrivning av en naturkatastrof och en klagosång i ett.


Silent Earth har ett planerat framförande i Berwaldhallen i augusti 2022.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.