De fyra finalisterna i Polstjärnepriset 2022 har utsetts av en jury efter den delfinal som genomfördes i Vänersborg den 3 januari.

På trettondedagsafton, den 5 januari, avgörs det vem av de unga musikerna som vinner den 15:e upplagan av Sveriges främsta klassiska musiktävling för unga musiker – Polstjärnepriset.

Finalisterna är från vänster:


Harald Edin, 18 år, Styrsö – kontrabas. Tävlar med Giovanni Bottesini Konsert nr 2 för kontrabas och orkester, sats 1

Lukas Flink, 18 år, Malmö – trombon. Tävlar med Henri Tomasi Trombonkonsert, sats 1

Harry Dai Liang, 15 år, Göteborg – violin. Tävlar med Pjotr Tjajkovskij Violinkonsert D-dur, sats 3

Selma Sköld, 15 år, Enskede – cello. Tävlar med Dmitrij Sjostakovitj Cellokonsert nr 1, sats 1

Vinnaren får 50,000 kr.

Finalen är i Göteborgs Konserthus den 5 januari från kl 15 och de fyra finalisterna får framföra sina tävlingsbidrag tillsammans med Göteborgs Symfoniker under ledning av Magnus Fryklund.

Hela finalen kan ses direktsändning på www.gsoplay.se


Polstjärnepriset har sitt säte i Vänersborg. Priset är inte bara en tävling utan har utökats med kurser för unga talanger och långsiktiga samarbeten med Göteborgs Symfoniker, Radiosymfonikerna och Kungliga Filharmonikerna.

För att få delta ska man vara 14–18 år. Ungdomarna som söker till tävling och kurs är landets allra bästa i sina åldersgrupper. Sveriges Television låter sedan år 2010 Polstjärneprisets vinnare representera Sverige i den internationella TV-sända tävlingen Eurovision Young Musicians.Foto: Polstjärnepriset/Olle GustafssonLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.