Medaljer till tonkonstens främjare 2021

Det finaste man kan få från Kungl Musikaliska Akademien är medaljen för Tonkonstens Främjande. Den tilldelas högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv.

2021 års medaljörer är Malin Broman, Bo Ejeby, Torgny Hanson, Tommy Körberg, Tomas Löndahl och Katarina (Katalin) Vargas Smith.

Medaljerna delades ut Kronprinsessan Victoria vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst 29 november, på Musikaliska, Nybrokajen 11 i Stockholm.

På bilden, fr v: Katrina Vargas Smith, Torgny Hanson, Tomas Löndahl, Bo Ejeby, Tommy Körberg, Malin Broman (kunde inte närvara, då hon var på Europaturné med Sveriges Radios Symfoniorkester).

Motiveringarna i korthet

Violinisten Malin Broman (f. 1975) för sin unika kreativitet och förmåga att finna nya vägar för musikens väg till lyssnaren. Som konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester, som kammarmusiker, pedagog och mentor bryter Malin Broman genom sitt uttrycksfulla spel och kommunikativa ledarskap ständigt ny mark genom att utmana och utveckla både sig själv och sina medmusiker.

Musikförläggaren Bo Ejeby (f. 1947) grundare av Bo Ejeby förlag, för 30 års arbete i musikens tjänst genom en ytterst mångsidig utgivning av musikalier och skrifter om musik, alla präglade av hög kvalitet och personligt engagemang. Hans förmåga att genom sin utgivning förmedla ny musik såväl som nya rön inom musikvetenskapen är omvittnad.

Dirigenten Torgny Hanson (f. 1945) för betydande insatser inom svensk blåsmusiktradition. Han har inom Frälsningsarmén skapat en rik musikmiljö där många yrkesmusiker, särskilt bleckblåsare, fått sin första skolning. Som utbildare har han lotsat dem vidare vid Dalarö Folkhögskola och Kungl. Musikhögskolan. Inom det professionella musiklivet verkade han inledningsvis som kapellmästare vid Regionmusiken, senare som musikinspektör inom Försvarsmakten.

Sångaren Tommy Körberg (f. 1948) som med en röst som kan liknas vid en naturkraft har Han sjungit sig rakt in i svenska hjärtans djup. Den utgör inte bara ett ovärderligt instrument för flera av vår samtids främsta låtskrivare, textförfattare och revymakare.

Tomas Löndahl (f. 1952) för sitt mångåriga engagemang i svenskt musikliv. Löndahl har genom befattningar som professor, producent, VD och konstnärlig ledare bidragit till och initierat ett stort antal tongivande projekt, varav Kungl. Musikaliska Akademins satsning Levande Musikarv etablerats som en ovärderlig källa för spridningen av svensk musik.

Katarina (Katalin) Varga Smith (f. 1952) för sin enastående insats som outtröttlig främjare av den levande musiken. Sedan 1984 har hon drivit en konsertscen/restaurant i Uppsala, inledningsvis som ”Café Katalin” i den mer intima miljön på Svartbäcksgatan 19, och sedan 2000 under namnet ”Katalin And All That Jazz” intill Centralstationen i Uppsala. I arbetet med dessa konsertscener har hon tagit ett nationellt och i många fall internationellt ansvar för den levande musiken.


Foto: Felicia Margineanu

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.