Aria Borealis – tävlingen för tidig-musik-sångare

Aria Borealis Bodø är namnet på tävlingen som vill samla några av världens främsta tidig-musik-sångare till den europeiska kulturhuvudstaden Bodø i juni 2022, tio mil norr om Polcirkeln.

Tidig musik är den äldsta nedskrivna musiken: medeltidens musik fram till cirka 1450 och renässansens musik (cirka 1450-1600). Ibland räknas också barockmusik (cirka 1600-1750) som tidig musik.

Det är först 2024 som Bodø är en europeisk kulturstad, men denna nya, internationella sångtävling startar med en nio dagar lång festival i Bodø redan två år före kulturhuvudstadsåret och pågår från 24 juni till den 2 juli 2022.

VD för Stormen Konserthus, Rasmus Adrian, säger i ett pressmeddelande att man räknar med att festivalen kommer att samla flera hundra musiker och sångare till tävlingsveckan, och att det kommer att ”myllra av klassisk musik i sta’n”, med sina runt 38,000 innevånare.

Konstnärligt samarbete ska vara centralt

Istället för att odla den mer stressande och hänsynslösa formen som kännetecknar en del av de nutida sångtävlingarna, vill arrangörerna av Aria Borealis Bodø hitta de bästa sångarna genom en tävling där konstnärligt samarbete är centralt, och där det musikaliska uttrycket spelar huvudrollen, säger man.

Aria Borealis Bodø kommer att arrangeras vartannat år, och är öppen för sångare med alla rösttyper, födda 1987 eller senare.

Fyra barockorkestrar igång

Tävlingen arrangeras av Stormen Konserthus i samarbete med de fyra nordiska barockensemblerna Concerto Copenhagen, Finlands Barockorkester, Drottningholms Barockensemble och Barocken.

Juryn består av den engelska sopranen Dame Emma Kirkby, den norske regissören Stefan Herheim, cembalisten och konstnärlige ledaren för Concerto Copenhagen, Lars Ulrik Mortensen, den finska sopranen Tuuli Lindeberg och tenoren Anders J. Dahlin, Sverige.

Sista anmälningsdag är 15 januari 2022.

Mer om Aria Borealis

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.