Fina Christ Johnson-priser delas ut

Kanske det finaste pris en tonsättare i Sverige kan få idag är Christ Johnson-priserna, som delats ut sedan 1958. De fördelas av Kungl Musikaliska Akademien och delas ut vid Akademiens högtidssammankomst den 29 november.

2021 tilldelas Stora Christ Johnson-priset på 180,000 kr till Staffan Storm, Malmö, och Lilla Christ Johnson-priset på 60,000 kr till Lisa Streich, Visby.

Det stora priset ges för ett orkesterverk komponerat under senare år efter förslag från en särskild priskommitté. Verket kan vara en solokonsert eller innehålla vokala och/eller elektroakustiska inslag.

Det mindre priset ska ges till en yngre löftesrik tonsättare (icke studerande) för en komposition som motsvarar samma kriterier som för det stora priset.

Resa genom det vida orkesterlandskapet

Staffan Storm får sitt pris för verket The Persistence of Memory.

”Staffan Storm tar med lyssnaren på en fantastisk musikalisk resa genom det stora och vida orkesterlandskapet med sitt verk ”The Persistence of Memory”. Med stor hantverksskicklighet låter han nya scenerier avtäckas och övergå i varandra som en flodvåg i ständig rörelse.”

Underfundigt och berörande

Lisa Streich får sitt pris för verket Augenlider.

”Lisa Streich djupt personliga verk ”Augenlider” är både underfundigt och berörande.
Hon fångar in lyssnaren med små, kontrasterande och fantasirika medel. Inom ett stramt och övertygande formbygge låter hon solistens roll bli både ifrågasatt och omformulerad.”Foto, Storm: Eva Sjögren. Foto, Streich: Manu Theobald

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.