Ett helt unikt evenemang äger rum 29-30 oktober i Stockholm, om operan i nutid, framtid och historien. Det kallas Mötesplats Opera 2021, är öppet för allmänheten och bjuder på levande musik, föredrag och samtal.

Fredag 29/10 är platsen Kungl. Musikhögskolan/Kungasalen, Valhallavägen 108. På lördag den 30/10 är platsen Musikaliska vid Nybrokajen.

Här medverkar stora delar av operasverige i ett symposium vi nog aldrig tidigare sett maken till. Bland annat möts här forskare, sångare, operachefer, studenter, dirigenter, tonsättare, librettister, regissörer och aktörer bakom och framför kulisserna.

Tillbaka till ett sångarperspektiv

Hovsångerskan Anna Larsson har under året varit delaktig i utformningen av programmet:

– Operan är en svår konstform som traditionellt varit, och fortfarande är, utsatt för ständig förändring. Det är inget nytt. För mig är det viktigt att i samtalet om operans framtid få tillbaka ett sångarperspektiv och det tycker jag att vi har skapat förutsättningar för i detta gedigna program.

Innehållet under dagarna är, minst sagt, omfattande. Med ett myller av musikpersonligheter som medverkande i sina olika roller.

Musikinslagen under symposiedagarna består av urval ur svenska operor och framförs i samverkan mellan studenter från HSM, KMH, SKH – professionella, utbildningsinstitutioner och yrkesverksamma.

Maffig paneldebatt

I en stor paneldebatt på fredagen – Public service, medias ansvar – kritik och synlighet för ny opera – kan det bli ganska många infall med så många medverkande:
operacheferna Birgitta Svendén (Kungl Operan), Christina Björklund (GöteborgsOperan), Maria Sundqvist (Malmö Opera), Dan Turdén och Erik Mikael Karlsson (Norrlandsoperan), Ole Wiggo Bang/Kjell Englund (Wermland Opera), Tobias Theorell/Monica Fredriksson (Folkoperan), samt Bo Löfvendahl (skribent), Kajsa Ravin (Kulturrådet), Olof Esbjörnsson (tidskriften Opus), Sören Tranberg (tidskriften Opera), Torbjörn Eriksson (Kungl Operan), Anna-Karin Larsson/Ella Petersson (Sveriges Radio), Hanna Stjärne/Eva Beckman (SVT).

Hela programmet finns här


Arrangörer för tvådagarssymposiet är Kungl. Musikaliska Akademien (ingår i akademiens 250-årsfirande), i samverkan med bland andra Kungl. Musikhögskolan och Institutionen för opera vid Stockholms konstnärliga högskola. Operasymposiet stöds av bland andra Stina och Erik Lundbergs Stiftelse, Svenska Akademien samt Riksbankens Jubileumsfond.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.