Och vinnaren är – Krista Audere

Rafflande och jämnt i dirigenttävlingen Eric Ericson Award. Plats: Berwaldhallen, Stockholm.

Det är söndagen den 24 oktober (FN-dagen) och klockan är 16.57. Juryordföranden Cecilia Rydinger har just tillkännagjort vinnaren i 2021 års Eric Ericson Award:

Krista Audere, 32 år, från Riga, Lettland.

”Med enastående energi och dynamisk poetisk kvalitet åstadkom Krista Audere ett magiskt framförande. Med rik fantasi och stort mod inspirerade och engagerade hon sångarna”, säger juryn i sin motivering.

100,000 kr och prestigefyllda dirigentuppdrag

Numer bosatt i Haarlem, Nederländerna. Hon är regelbundet engagerad som repetitör och dirigent hos Cappella AmsterdamNederlands Kamerkoor och Netherlands Radio Choir. Förutom vid musikkonservatoriet i Riga har Krista Audere studerat kördirigering i Amsterdam och Stuttgart. Som sångare har hon samarbetat med Lettiska Radions kör och Cappella Amsterdam.

Prissumman är på 100,000 kr. Förutom diplom och blommor ingår i förstapriset även att få gästdirigera tio av Europas främsta radiokörer (under de kommande säsongerna).

Hon utvecklade Werles stycke

I finalen (och som första ut att dirigera Radiokören) lottades Krista Audere att dirigera Canzone 126 di Francesco Petrarca (från 1967) av Lars Johan Werle, vilket hon gjorde med sådan finess och originell uttolkning att hon tog hem förstapriset.

Hela finalen var ytterst kvalificerad, på hög nivå och närmast osannolikt jämn. Applåder för de tre finalisterna Krista Audere, Harry Brandon och Julia Selina Blank!

Krista Audere med Radiokören vid finalen. Foto: Bo Söderström

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.