Karl Oskar Karlsson föddes 1896 i Östanbyn, Grytnäs socken i Avesta. Vid fem års ålder började han spela dragspel. Resten av livet var han den svenske ”dragspelskungen” – Carl Jularbo.

Det skandinaviska rekordet i inspelade skivtitlar är ännu hans, med 1,577 stycken.

Så gott som hela sitt vuxna liv fick han brottas med kärleks- och otrohetsaffärer. Han hade till och med en besvärande affär kring upphovsrätt; gällde upphovsrätten till hans mest älskade melodier. STIM hade kommit fram till att Jularbo mer eller mindre hade stulit melodier som Livet i Finnskogarna, Drömmen om Elin, Avestaforsens brus och några till.

Ett Sverige i oskuldens tid

Lördagen den 9 oktober ska musiketnologen Owe Ronström ge en föreläsning med titeln Carl Jularbo, modernist. Eller: Sverige i oskuldens tid – en kulturhistoria (digitalt via Zoom).

Här kommer människan och ikonen Carl Jularbo att stå i centrum; hans instrument, musik, karriär, hans många inspelningar och inte minst hans många och stora bilar.

I ord och med bild och ljud berättar musiketnolgoen Owe Ronström om dragspelsmusik som klingande svensk modernitet, om Sveriges förvandling från fattignation till välfärdsland, och därtill en reflektion om musik och musiker som kulturhistoria.


Owe Ronström är arbetande ledamot av Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur. Han är professor i etnologi vid institutionen för kulturantropologi och etnologi vid Uppsala Universitet samt docent i musikvetenskap vid Åbo Akademi. Ronström har publicerat ett stort antal arbeten om musik, dans, etnicitet, mångkultur, åldrande, kulturarvspolitik, ritualer och öar.

Han är också verksam som radioproducent, musiker och kompositör. För sin forskning har han tilldelats Hilding Rosenbergpriset och Gösta Bergs pris. För verket Klockrent – En Mycket Stor Konsert fick han Prix Italia 2013.

Föreläsningen ingår i serien Akademierna och musiken som är ett samarbete mellan samtliga kungliga akademier med anledning av att Kungl. Musikaliska Akademien firar 250 år och Musikens år 2021.


Anmälan görs till anmalan@gustavadolfsakademien.se senast den 7 oktober.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.