Det kan säkert vara uppfriskande att slippa modern dansmusik med sina 90–120 bpm, åtminstone för en publik som är van vid annan musik.

Så kanske Konserthuset i Stockholm tänkte när man tog kontakt med Friskis&Svettis. För musik och rörelse är det som fört samman Kungliga Filharmonikerna och Friskis&Svettis i ett speciellt samarbete. Det har nu blivit Friskispass till livemusik med orkestern.

Ny variant med symfoniorkester

Det är ett nyskapande friskvårdsprojekt och något som troligen aldrig tidigare genomförts med symfoniorkester. Träning, liksom mycket annat i vår vardag, har flyttat in i hemmen, och via skärmen är det nu möjligt att genomföra pass enligt Friskis&Svettis till klassisk musik.

– Vi vet ju vilken betydelse som musik och kultur har för den inre människan. Det är fantastiskt att vi i och med detta projekt även kan bidra till det fysiska välbefinnandet på ett konkret sätt. För min del blir det nu dagliga pass här på kontoret i Konserthuset, säger Stefan Forsberg, konserthuschefen.

Uppvärmning med Jaques Offenbach (Barcarole ur Hoffmans äventyr), pulshöjning i Bergakungens sal (Edvard Grieg), benstyrka med Ludwig van Beethovens femte symfoni … Dirigent är Andreas Hanson.

Sju pass

Det har gjorts sju filmer med Friskis dansledare på ett specialbyggt podium framför Kungliga Filharmonikerna i Konserthusets stora sal.

Det går bra att göra ett helt träningspass med alla filmer i en följd (tar cirka 20 minuter), eller att välja favoritpass. Nedvarvning blir det med Erik Satie.

Träningspassen hittar du här


Bilden: Yanan Li, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.