876 extra miljoner till kulturlivet

4,200 ansökningar om ersättning av intäktsbortfall för inställda evenemang och särskilda behov ligger hos Kulturrådet för behandling.

1,300 ansökningar gäller intäktsbortfall för inställda evenemang och 2,900 ansökningar till särskilda behov i kulturlivet.

Den 21 april klubbade riksdagen igenom regeringens förslag om extra krisstöd till kulturen. Av tilläggsbudgetens totalt 1,3 miljarder kronor extra till kulturen ska Kulturrådet fördela 876 miljoner. Pengarna ska främst förstärka stödet till särskilda behov i kulturlivet.

I början av mars hade det kommit in ansökningar om krisstöd för fyra miljarder kronor och nu finns drygt 1,7 miljarder att fördela.

Mer till färre

I regleringsbrevet från regeringen står att ”myndigheten särskilt ska prioritera aktörer som är av central betydelse för respektive konstområde och som säkrar produktion, arbetstillfällen samt bevarar kompetens inom sektorn”.

Därför kommer Kulturrådet ge högre kostnadstäckning till färre aktörer.

I början av maj tas beslut om intäktsbortfall och i mitten av månaden beslutas om särskilda behov. I månadsskiftet maj/juni ska krisstöden betalas ut.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.