100 procent kvinnliga dirigenter och solister ska det vara i vårens konsertserie med Vasa stadsorkester (som har Tomas Djupsjöbacka som chefsdirigent).

Med konsertserien Womentums vill man uppmuntra aktörer inom kulturbranschen till dialog och insatser, allt för att främja jämställdheten i konstmusiklivet.

Positiva exempel

Satsningen är ingen engångsföreteelse, lovar man. Womentums kommer att leva kvar som begrepp och tema i Vasa stadsorkesters verksamhet framöver.

Vasa stadsorkester tror på kraften i positiva exempel och vill uppmuntra även andra offentliga aktörer att agera.

Mia Huhta

– Något motsvarande har inte setts eller hörts i Europa. Nu ska vi som stadsorkester genomföra serien som en del av vår centrala verksamhet i samarbete med konstnärer på internationell nivå. Det är något som jag är uppriktigt stolt och lycklig över, säger Mia Huhta, intendent för Vasa stadsorkester.

Jämställd repertoar

Målet för konsertserien är jämställdhet mellan könen i Vasa stadsorkesters repertoar och beslutsfattande samt bland upphovsmännen. Samtidigt synliggör Womentums ett fenomen som är djupt inrotat i samhällets strukturer.

– Människornas egenskaper, färdigheter och möjligheter kopplas helt i onödan ihop med könet. Också den klassiska musiken var väldigt länge en helt manlig värld där kvinnor inte ens existerade – åtminstone inte officiellt, förklarar Huhta bakgrunden till serien och ger ett belysande exempel:

Tonsättaren Kaija Saariaho har varit föregångare och stått som en uppmuntrande förebild för många musiker. Enligt Saariaho finns det fortfarande behov av dialog och insatser som främjar jämställdheten.

– I dagens samhälle har kvinnan sin plats överallt. I mitt yrke har jag emellertid lagt märke till att gamla vanor ibland bildar hinder mellan min musik och åhöraren. Med andra ord förhåller man sig till musik som komponerats av en kvinna utifrån att hon är en kvinna, även om könet för oss alla bara är en del av vår personlighet, konstaterar Saariaho.

Konserterna direktsänds

Konsertserien Womentums inleddes den 25 mars och avslutas den 9 maj. Starttid är alltid kl 19.00.

  • 25/3 – Glimtar ur paradiset. Dirigent Emilia Hoving. Senja Rummukainen, cello.
    Musik av Andrea Tarrodi, Dmitrij Sjostakovitch, Jean Sibelius
  • 31/3 – Stabat Mater. Dirigent Jutta Seppinen. Olga Heikkilä, sopran; Jenny Carlstedt, mezzosopran.
    Musik av Giovanni Battista Pergolesi
  • 8/4 –  Hennes stjärna. Duo Hele: Essi Wuorela, sång & Anna-Karin Korhonen, elektrisk kantele. 
  • 15/4 – Les illuminations. Dirigent Anna-Maria Helsing. Marjukka Tepponen, sopran.
  • 22/4 – Årstiderna. Ledning Kreeta-Maria Kentala, violin.
  • 30/4 – Valborgskonsert. Dirigent Maria Itkonen, orkesterns egna damer är solister.
  • 9/5 – Vindens vägar. Bravade (blockflöjtskvartett).

Se och lyssna här

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.