– Kulturlivet i Norden ska vara grönt, livskraftigt och inkluderande.

De som uttalar dessa vackra ord är de åtta kulturministrarna i Norden: Amanda Lind, Sverige, Annika Saarikko, Finland, Abid Raja, Norge, Joy Mogensen, Danmark, Katrín Jakobsdóttir, Island, Bjørn Kalsø, Färöarna, Katti Frederiksen, Grönland, Annika Hambrudd, Åland.

Kulturens betydelse för en grön omställning är avgörande när de nordiska kulturministrarna presenterar sina prioriteringar för de kommande årens samarbete.

Tajmingen?

Inget fel i visioner, men tajmingen att så stolt presentera detta nu står i bjärt kontrast mot det läge kulturvärlden just nu befinner sig; inte bara i Norden utan även globalt.

Man kan undra varför kulturministrarna släpper de högtidliga deklarationerna i dessa dagar.

– Det är genom den konstnärliga friheten, kulturutbyten och dialoger som nya lösningar och hållbara levnadsmöjligheter tar form. Kulturen och medier skapar mötesplatser, ställer viktiga frågor och hjälper oss att hantera globala utmaningar, sägs det i ett pressmeddelande. 

Kulturellt samarbete startade Nordiska rådet
Nordens hus, Köpenhamn. Foto: Mary Gestrin

Kulturen har alltid haft en viktig roll i det nordiska samarbetet och det kulturella samarbetet var faktiskt utgångspunkten när Nordiska ministerrådet grundades för 50 år sedan. Kulturministrarnas ambition med det nya samarbetsprogrammet för 2021–2024 är att kulturen även fortsättningsvis har en avgörande roll i det nordiska samarbetet.

– Som ordförande för det nordiska kultursamarbetet är jag glad och stolt att få lansera ett nytt kulturpolitiskt samarbetsprogram. Det kulturella samarbetet är en central drivkraft för den gröna omställningen och samarbetsprogrammet förmedlar vad vi, inom kultursektorn vid Nordiska ministerrådet kommer att fokusera på under de kommande fyra åren, säger Annika Saarikko, Finlands vetenskaps- och kulturminister och ordförande i Nordiska ministerrådet för kultur i 2021.

Det kulturella samarbetet är en central drivkraft för den gröna omställningen i Norden, sägs det vidare.

Strategiska prioriteringar

I samarbetsprogrammet slår kulturministrarna fast att de vill arbeta för ett grönt, ett konkurrenskraftigt och ett socialt hållbart Norden som är kärnan i ministerrådets vision om Norden som världens mest hållbara och integrerade region i 2030.  Inriktningen på arbetet bygger på de här prioriteringarna:

  • Ett grönt Norden: Grönt kulturliv säkerställer goda levnadsmöjligheter för nuvarande och framtida generationer
  • Ett konkurrenskraftigt Norden: Livskraftiga konst- och kulturliv i och utanför vår region bidrar till grön tillväxt
  • Ett socialt hållbart Norden: Ett inkluderande nordiskt kulturliv främjar demokrati, mångfald och livskvalitet

Medierna, konsten och kulturen ska vara fria. Principen om armlängds avstånd är en gemensam värdegrund för det kulturpolitiska samarbetet liksom att ett barnrätts- och ungdomsperspektiv, jämställdhet och hållbar utveckling alltid integreras i arbetet.

Alla ska ha samma möjligheter 

I det nordiska kultur- och mediesamarbetet ska alla ha lika möjligheter att fritt kunna yttra sig och aktivt delta i kulturlivet. Språket och kulturen skapar förståelse, tillit och samhörighet över gränserna och det är ofta genom böcker, tv-serier och musik som nordborna får sin första kontakt med grannländerna.

I en digital publikation presenteras detta ytterligare. Den illustreras av bilder, textutdrag och illustrationer från en rad olika nordiska konstnärer, författare och projekt.

Läs den digitala publikationen:
Kulturpolitiskt samarbetsprogram 2021–2024: Konst och kultur – drivkraften för …


Bilden överst: Den norska cirkuskonstnären Emma Langmoen. Foto Sami Sorasalmi

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.