Ni som saknat Björn J:son Lindhs flöjtspel kan med fördel börja lyssna in Anders Hagberg. J:son Lindh (1944–2013) har i 14 år yngre Anders Hagberg fått en värdig arvtagare, som ytterligare utvecklat flöjtens magi och möjligheter. Han rör sig musikaliskt ledigt och nyskapande i jazz, liksom mellan folk- och världsmusik och till ren kammarmusik.

Anders Hagberg, Uppsala, är flöjtist, sopransaxofonist och kompositör som turnerat internationellt med grupper som Mynta, Yggdrasil och New Jungle Orchestra samt med musiker som Marilyn Mazur (dansk percussionist, vokalist bl a), John Tchicai (dansk saxofonist), Ahmad al Khatib (jordansk oud- och maqam-instrumentalist) och många fler. Han har skrivit musik till filmer och dansföreställningar och sedan 1996 gjort ett ett dussin cd-skivor.

Professor i Göteborg

Anders Hagberg är professor i musikalisk gestaltning med inriktning improvisation vid Göteborgs Universitet, Högskolan för Scen och Musik. Och i Göteborg har han hittat musiker att samarbeta med; t ex organisten Johannes Landgren (prorektor vid KMH, Stockholm), pianisten Joona Toivanen, basisten Johannes Lundberg och ljudteknikern Åke Linton.

Om rummets betydelse för musiken

– Något som har seglat upp som ett fokusområde i mitt arbete är att undersöka rummets/akustikens betydelse för hur musiken spelas och upplevs. Det är kopplat till min konstnärliga forskning på HSM och där dessa konserter blir en viktig del, berättar Anders Hagberg.
Åke Linton och Johannes Lundberg är också involverade i detta projekt.

Webbsända konserter som kommer

Lördagen den 13 mars kl. 14.00
MELODIC MELANGE
”Ett andlöst möte mellan nordisk jazz och arabisk maqam”. Den palestinske oud-virtuosen Ahmad al Khatib och Anders Hagberg har haft ett nära samarbete i mer än tio år, vilket bl a resulterat i albumet Melodic Melange och turnéer i Indien, Sydkorea, Baltikum och Skandinavien.

Medverkande: Ahmad al Khatib – oud (arabisk luta), Anders Hagberg – flöjter, sopransaxofon, Johannes Lundberg – kontrabas, röst, Åke Linton – ljud.

[klicka på bilderna]

Se/hör konserten här

Lördagen den 20 mars kl. 14.00
NORTH – Urpremiär för ny nordisk grupp!
På sitt nya album, NORTH har Anders Hagberg samlat sitt nordiska dream team som har ”den ständiga beredskapen att möta det oförutsägbara. Att låta nya klangbilder födas i ögonblicket, fånga samspelet i stunden och driva det vidare och så fullborda allt till en gjuten helhet”.

Medverkande: Anders Hagberg – flöjter, sopransaxofon, Joona Toivanen – piano, Johannes Lundberg – kontrabas. Helge Norbakken – slagverk, Åke Linton – ljud.

Hösten 2020 släpptes albumet NORTH, som begåvats med uppskattande recensioner inte bara i Sverige, utan även internationellt.

Spotify-lyssna på skivan här

Se/hör konserten här

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.