Munktell kommer igen

Svensk kvinnlig kompositör från 1800-talet. Det är drygt hundra år sedan hon dog. Och när vi skriver 2021 kommer en cd med hennes kammarmusikverk; den första skivan helt tillägnad hennes kammarmusik.

Disponentdottern Helena Mathilda Munktell från Grycksbo herrgård utanför Falun (född i Grycksbo 24 november 1852, död i Stockholm 10 september 1919) utbildade sig först till sångerska och pianist men blev framför allt tonsättare.

Munktell fick privata lektioner i piano och sång från tidig ålder, bruksdisponentdotter som hon var. 1877, som 25-åring, besökte hon Paris, där två av hennes systrar bodde, och under de kommande trettio åren skulle Paris bli som ett andra hem för henne. Hon studerade för Liszt-eleven Théodore Ritter (piano) och tonsättarna Émile Durand och Benjamin Godard (komposition). På 1890-talet tog hon lektioner för franske tonsättaren Vincent d’Indy.

Helena Munktell kunde visa på gedigna kunskaper i både form och instrumentation i sina fyra symfoniska verk och var den första svenska kvinnan som skrev en opera (enaktaren I Firenze, uruppförd 1889).

Helena Munktell invaldes som ledamot av Kungl Musikaliska Akademien 1915 och var en av stiftarna av FST, Föreningen svenska tonsättare 1918.

Hon var ogift och tillbringade somrarna i sitt timrade hus, Furuhof, utanför Rättvik, och vintrarna i Paris.

Kammarmusik av Munktell på ny cd

Nu kommer det första albumet någonsin (på etiketten BIS) med uteslutande kammarmusik av Helena Munktell – med verken Violin Sonata, Dix Melodies och Piano Trio.

Ett urval av Munktells verk hade framförts på svenska vid en Society-konsert (Société Nationale de Musique, SNM) år 1892 och 1900 hördes de igen.

Dix Mélodies är fint utformade musikscener som visar ett brett uttrycksfullt utbud och olika stämningar. Fem år senare genomfördes vid en annan SNM-konsert Munktells Violin Sonata i Ess-dur, av den berömde rumänska violinisten George Enescu. Det tredje verket på detta album är en Pianotrio, förmodligen ett tidigt verk och eventuellt komponerad för framförande vid någon av de musiksalonger som Munktell-familjen i Stockholm anordnade.

Medverkande på denna skiva är Tobias Ringborg, violin, Sofie Asplund, sopran, Kristina Winiarski, cello, samt Peter Friis Johansson, piano.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.