Legendariska Kirsten Flagstad (1895 – 1962) var en norsk operasångare, dramatisk sopran, som anses höra till de största uttolkarna under 1900-talets första hälft av främst Richard Wagners musik.

Självfallet finns det även en festival med hennes namn. Den genomfördes även 2020, men i digital form, med flera inslag från Flagstads födelse- och uppväxtstad Hamar i juni, 125 år efter hennes födelse (och mycket annat på YouTube).

Hur det blir med Kirsten Flagstad Festival 2021 återstår att se, men nu har festivalen en ny konstnärlig ledare – operasångaren Bernt Ola Volungholen. Född 1989 sägs han vara Norges yngsta konstnärliga festivalledare.

Hemma med Flagstad

Volungholen har bred kunskap om Kirsten Flagstads liv och arbete, hennes familjehistoria, rollhistoria och grammofonkarriär som kompletteras av hans intresse för Hedmarks konst- och kulturhistoria, lokalhistoria, hantverkshistoria och folklore.

Nu vill han utveckla festivalen lokalt, nationellt och internationellt och han kommer att använda festivalens traditioner som grund för att göra de kommande festivalerna både ”innovativa och ungdomliga”.

Bernt Ola Volungholen är utexaminerad från Norwegian Academy of Music i Oslo och Opera Academy i Köpenhamn. Han har tidigare haft ett solistkontrakt på Lucerne Theatre i Schweiz, senast i rollen som Black Minister i Herbert Fritschs produktion av Le Grand Macabre.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.