Medaljen för Tonkonstens Främjande är Kungl. Musikaliska akademiens främsta utmärkelse. Den tilldelas ”högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv”.

2020 års mottagare av finaste medaljen är Ingrid Hammarlund, Bernt Lysell, Marie Selander, George (Jojje) Wadenius och Lennart Åberg.

Ingrid Hammarlund (längst upp vänster) får medaljen för sitt banbrytande arbete som praktiserande terapeut, lärare och forskare inom området musikterapi. Med en musiklärarexamen i botten och efter flera vidareutbildningar sökte sig Ingrid Hammarlund i början av 1980-talet till musikterapiutbildningar i London. Utifrån detta formade hon ett musikterapeutiskt arbetssätt riktat till barn och ungdomar.

Bernt Lysell (nederst till höger) får medaljen för sin över 30-åriga karriär som förste konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och Kungl. Filharmonikerna, där han i hög grad medverkat till de båda orkestrarnas klangliga och konstnärliga utveckling.

Marie Selander (överst till höger) får medlajen för sin banbrytande gärning som sångerska, tonsättare och skribent. Marie Selander har genom hela sin karriär stått för nydanande och musikaliskt gränsöverskridande.

George (Jojje) Wadenius får medlajen för sin rika musikgärning som gitarrist och kompositör. James Brown och Siw Malmqvist. Aretha Franklin och Kalles Klätterträd.

Lennart Åberg (nederst till vänster) får medlajen för sin konstnärligt synnerligen rika och breda musikgärning som jazzsaxofonist, kompositör och bandledare.

De fullständiga motiveringar finns att läsa på KMAs webbplatsLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.