Lördagen den 28 november sändes finalen (en digital sådan) av Linköpings Studentsångare Composition Award 2020 – en kompositionstävling för kvinnliga tonsättare som skapar musik för manskörer.

Första pris gick till spanjorskan María del Pilar Miralles Castillo (bilden) för hennes verk Another day. Stycket är uttrycksfullt, utmanande och utvecklande med en musikalisk dramatik som är sällsynt i traditionell körmusik. Priset är 50,000 kronor.

Den här kompositionstävlingen vill uppmärksamma och inspirera kvinnliga tonsättare som komponerar musik för manskör. Intresset för tävlingen har varit stort med 26 tävlande från fjorton länder i fyra världsdelar.

Vinnarmotivering

”Första pris tilldelas María del Pilar Miralles Castillo för hennes verk Another day som är ett uttrycksfullt, utmanande och utvecklande stycke. Dess musikaliska dramatik har ett uttryck som är sällsynt i traditionell körmusik. De mäktiga dynamiska ackorden och de suggestiva kanonartade passagerna gör detta till ett stycke som kommer att uppskattas av såväl sångare som publik.”

María beskriver själv att verket innehåller både mörka och ljusa ackord, statiska och dynamiska delar, vilket speglar nutidens kontraster – den verklighet vi står inför, parallellt med mångas komfortabla vardagsliv.

På andra plats kom Ingunn Ligaarden från Sverige med Hope is the thing och tredje pris gick till Linnea Landström, också från Sverige, med Heart, we will forget him

Här kan du se finalen


Composition Award 2020 är den andra upplagan av kompositionstävlingen för kvinnliga tonsättare. Den första genomfördes 2016. Tävlingen utlystes i slutet av 2019 och de tre finalisterna presenterades på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Linköpings Studentsångare Composition Award 2020 har möjliggjorts tack vare ett bidrag från Märta Christina och Magnus Vahlquists Stiftelse


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.