Det blev den finske tonsättaren Sampo Haapamäki som tilldelades Nordiska rådets musikpris 2020 för verket Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille (Konsert för kvartstonspiano och kammarorkester).

Det prisvinnande verket betecknas som ”ett verk som på ett unikt sätt förenar naturlig musikalitet, imponerande hantverk och otröttlig utforskning av den klassiska musikens traditioner”.

Stort pris

Sampo Haapamäki fick ta emot priset (som är på 350,000 danska kronor; motsvarande 484,000 svenska kronor) av multi-instrumentalisten och tidigare prisvinnaren Gyða Valtýsdóttir under den digitala prisutdelningen av Nordiska rådets priser 2020 denna tisdag kväll (27 oktober). Corona-pandemin satte ju stopp för prisutdelningen på Island och vinnarna av de fem priserna avslöjades istället under en annorlunda prisfest online.

Juryns motivering

Konsert för kvartstonspiano och kammarorkester förenar på ett unikt sätt naturlig musikalitet, imponerande hantverk och otröttlig utforskning av den klassiska musikens traditioner. Konserten överraskar lyssnaren med sitt gnistrande tonspråk som är något helt nytt men samtidigt låter välbekant. Den mästerliga detaljeringen fångar lyssnarens intresse från de första takterna ända till de sista.

Konserten är resultat av Haapamäkis långsiktiga forskning och för att kunna komponera den musik han vill var han tvungen att utveckla ett specifikt instrument för den – det nya kvartstonspianot. Konsertens nyanserade mikrotonala värld lyfter fram väsentligheter som konsten både erbjuder och kräver av oss: känslighet, tålamod och reflektion.

Kärnan i Sampo Haapamäkis produktion består av kvartstoner som han har utforskat i sitt komponerande i över 15 år. Haapamäki har komponerat akustisk musik för många olika ensembler allt från orkester till kör samt elektroakustisk flerkanalsmusik. Han har även medverkat i utvecklingen av nya instrument för framförande av kvartstonsmusik.

Som kompositör har Sampo Haapamäki skapat en alldeles egen, speciell röst – en röst som juryn har glädjen att uppmärksamma med detta pris.


Vartannat år, som i år, går musikpriset till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år ges priset till en ensemble eller artist.


Foto: Mika Ranta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.