Megastjärna Jenny Lind firas även på GöteborgsOperan på dagen då hon firar 200 år.

Den 6 oktober samlas tolv tidigare inspelade videavsnitt om sångerskan. Fem sopraner sjunger verk ur Jenny Linds repertoar och samtalar med dramaturgen Göran Gademan. Dessutom medverkar Jenny Lind-forskaren Ingela Tägil – aktuell med biografin Näktergalen (samma Ingela Tägil som framträder live i programmet från Stockholms konserthus samma dag).

I GöteborgsOperans digitala hyllningsserie till Jenny Lind medverkar sopranerna Kerstin Avemo, Ida Falk Winland, Mia Karlsson, Magdalena Risberg och Anna Forsebo, tillsammans med pianisterna Rut Pergament, Anders Ottosson och Joakim Kallhed.

I början av varje avsnitt samtalar också Göran Gademan med sångarna om deras personliga relation till Jenny Lind. 

Världsstjärna som samarbetade med de stora tonsättarna

– Jag tycker att det är viktigt att fira Jenny Lind, vår första och kanske fortfarande Sveriges största internationella megastjärna någonsin. Polis fick tillkallas för att skingra folkmassor bara hon visade sig, alla ville få se en skymt av henne. Vari låg hennes magi, frågar sig Göran Gademan.

Jenny Lind samarbetade med dåtidens verkligt stora kompositörer; Robert Schumann, Felix Mendelssohn, Giuseppe Verdi, Giacomo Meyerbeer och Adolf Fredrik Lindblad

– Flera av dem skrev även musik direkt för hennes röst, säger Göran Gademan – som varit med och tagit fram repertoaren i serien – med så många olika kompositörer representerade som möjligt och både sånger och operaarior.

I två av avsnitten medverkar även Ingela Tägil, fil.dr i musikvetenskap och solistutbildad sångerska – men framför allt högaktuell just nu med sin nyutkomna och hyllade biografi över Jenny Lind: Näktergalen.

Samtliga avsnitt i Jenny Lind-serien ligger uppe på föreställningssajten GOfilm  den 6-20 oktober.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.