Förra året kallade vi arrangörerna bakom Askanäs Kammarmusikfestival på Ekerö utanför Stockholm för Sveriges yngsta festivalfixare. Det lär nog kunna gälla även i år för Andreas Lavotha och Christopher Hästbacka. Men 2020 års Askanäs-festival fick av kända skäl genomföras digitalt.

Det digitala gjorde man genom att spela in två konsertfilmer. Den ena var en specialproducerad konsertfilm av HILMA – an Opera about Hidden Art, Benjamin Staerns kammaropera om konstnären Hilma af Klint.

Hilma på Mälaröarna

– Hilma bodde delar av sitt liv på Adelsö och hade ateljé på Munsö, vilket gjorde det speciellt för oss med festival på Mälaröarna att göra en film om just henne, berättar Andreas Lavotha.

Filmen är från en nyligen gjord liveinspelning på Ekerö samt bildmaterial från tidigare filmade föreställningar från Moderna museet i Stockholm samt Guggenheim Museum i New York, där ensemblen gästspelade i april 2019. Medverkande sångare är Mette af Klint och Fredrik af Klint, pianist är Stefan Lindgren tillsammans med violinisten Victoria Stjerna och cellisten Andreas Lavotha.

Tyvärr fick denna konsertfilm bara vara tillgänglig under tio dagar. Här kan du istället se ett avsnitt av Hilma-operan så som den gjordes på Moderna museet i Stockholm:

Pianokonsert i kammarversion

Den andra konsertfilmen från Askanäsfestivalen finns att se/lyssna till och med den 8 september – en konsertinspelning från Uppenbarelsekyrkan i Hägersten av 250-års jubilaren Ludwig van Beethovens femte pianokonsert, denna gång i Lachners kammarversion.

Pianosolist är Christopher Hästbacka och i den ackompanjerande stråkkvintetten finns violinisterna Brusk Zanganeh och Frieda Mossop, Louisa Tatlow, viola, Andreas Lavotha, cello och Bård Ericson, kontrabas.

Hör den här: www.askanasfestival.com


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.