Världssopranen Birgit Nilsson (1918–2005) förlorade aldrig kontakten med sitt ursprung.

Under hela sitt liv på världens operascener återvände hon alltid till föräldrahemmet, gården i Västra Karup på Bjärehalvön, idag Birgit Nilsson Museum. 

Birgit med föräldrarna Nils och Stina, vid barndomshemmet, i mitten av 1940-talet. Foto: Birgit Nilsson Museum

Få människor var så fast rotade i sin hembygd som Birgit Nilsson. Hon var sjunde generationen på gården och i stort sett alla hennes kartlagda förfäder kommer från hemsocknen Västra Karup.

Birgit Nilsson brukade skoja om att hon kom direkt från betåkern till de stora scenerna. Och sant är, att hon kvällen före sitt inträdesprov på Musikhögskolan mjölkade tio kor innan hon tog nattåget till Stockholm.

Hyllningskonserten som blev något mer

Med lokala krafter arrangerades här en hyllningskonsert 2018 då Birgit skulle ha fyllt hundra år. Festkonserten var tänkt som en engångsföreteelse. Men stärkta av 100-årsjubileumet tog bygden året därpå sats igen.

I en ny dokumentärfilm – som har titeln Från potatis till opera – skildras hur Bjäreborna med gemensamma krafter arrangerar en andra hyllningskonsert.

Vi får möta blomsterhandlaren, körledaren, lantbrukaren, idrottsföreningen, koristerna och skyltmakarna, alla med målet att göra hyllningskonserten till en återkommande höjdpunkt på Bjärehalvön. 

Vi får också en inblick i den årliga masterclass som genomförs sedan många år på museet. Filmen innehåller även ett antal arkivklipp med Birgit Nilsson, som aldrig tidigare visats offentligt.

– Det är fantastiskt att se hur drömmar kan bli verklighet och hur en världsstjärna fortsätter att inspirera såväl sin hembygd som kommande generationers sångare. Med den här dokumentärfilmen skriver Musik i Syd ett nytt kapitel i sin digitala utveckling och vi gör det genom att visa vikten av det unikasäger Susanne Rydén, VD Musik i Syd.

Premiär den 28 juni

Den 30 min långa filmen har premiär söndag 28 juni på Musik i Syd Channel › (i samband med 10-årsjubileet för Birgit Nilsson Museum).

Bakom filmen står Musik i Syd och Birgit Nilsson Museum i samarbete med filmbolagen Based On a True Story och Cosamia Stage & Film Productions.


Bilden överst: ett montage, givetvisLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.