I hårdnande kulturtider borde det, precis som inom PVC-världen, finnas mjukgörare; ni vet, sådana där ftalater.

Något som kan mjuka upp stelnade material och förhållanden.

I väntan på det, får vi gotta oss att det sedan ett tiotal år tillbaka finns en utmärkelse som heter Musikens möjliggörare. Det delas årligen ut av FST (Föreningen Svenska Tonsättare) till någon konsertarrangör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik.

2019 års pris går till entreprenörerna Anna Larsson och Göran Eliasson och deras Vattnäs Konsertlada utanför Mora.

Priset innebär att mottagaren får beställa ett musikverk till ett värde av 50,000 kronor.

Prismotivering:

Med personligt mod och idealism har Anna Larsson och Göran Eliasson startat och etablerat en högkvalitativ scen för ny opera i hjärtat av Dalarna. På hög konstnärlig nivå tillgängliggör de svensk operamusik för både lokal och internationell publik.

Priskommittén bestod i år av Carin Bartosch EdströmCatharina Palmér och Jonas Söderman Bohlin (samtliga tonsättare).


Vattnäs Konsertlada 
uppfördes 2011 av operasångarna och makarna Pers Anna Larsson och Göran Eliasson för egna medel på den egna tomten i Annas födelseby Vattnäs strax utanför Mora. Publiken har hittills kunnat njuta av fyra kammaroperor, varan en världspremiär, och ett stort antal konserter av högsta klass i Dalarnas enda konserthus.
Verksamheten drivs av Stiftelsen Vattnäs Konsertlada i samarbete med Vattnäs Konsertladas Vänförening. Operaföreställningarna produceras i samarbete med produktionsbolaget Fal Parsi, d v s Eliasson & Larsson Produktion AB.


Tidigare Musikens möjliggörare
Jörgen Pettersson och Mattias Rodrick (2018), Karin Starre (2017), Erik Skagerfält (2016), Martin Lindman (2015), Nils Spangenberg (2014), Maria Sundqvist (2013), Thomas Bjelkeborn (2012), Thomas Liljeholm (2011), Birgitta Tollan (2010), Bengt Holmstrand (2009) och Kjell Englund (2008).




LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.