De fick pris i musiktävlingen Swedish Chamber Games:
Tonsättarna Britta Byström, Henrik Denerin och Leilei Tian.

Bakom Swedish Chamber Games står Stims promotionnämnd (SPN). Syftet är att bidra till spridningen av svensk kammarmusik i Europa. En internationell jury har nu utsett de tre vinnarna som kommer få sin musik framförd av några av Europas främsta kammarmusikensembler. Dessutom får de 50,000 kronor vardera.

Soloverk – duo – ensemble
 
Under våren har svenska tonsättare skickat in över 100 verk till tävlingen. En internationell jury bestående av representanter från de ensembler som deltar i projektet har nu utsett tre vinnare:
Vinnare i kategorin för soloverk – Britta Byström: Baum in der Stadt
Vinnare i kategorin för duo – Henrik Denerin: totenkopf 
Vinnare i kategorin för ensemble – Leilei Tian: The Hymn of the Pearl

Deras musik kommer att framföras av följande europeiska ensembler: Athelas Sinfonietta Copenhagen, ensemble recherche (Freiburg), L’Instant Donné (Paris) och Hebrides Ensemble (Edinburgh).

Vinnarkonsert i Göteborgs konserthus
 
Vinnarna kommer även att samlas den 10 oktober vid en konsert i Göteborgs konserthus där verken framförs av den svenska ensemblen Gageego!
”Konserten kommer att genomföras i en form som anpassas efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och enligt svensk lag för den aktuella perioden” (som det står i pressmeddelandet). 

– Genom den här satsningen vill vi plantera de vinnande verken i repertoaren hos fyra europeiska toppensembler. Men genom att ensemblerna också medverkat i juryarbetet, har de fått stifta bekantskap med ytterligare 100 kompositioner varav många av mycket hög kvalitet. Jag tror att detta kommer leda till fler framföranden av ny svensk kammarmusik i Europa, säger Mattias Franzén, verksamhetsansvarig för Stims promotionnämnd.

 
Swedish Chamber Games är ett initiativ av Stims promotionnämnd som genomförs i samarbete med Föreningen Svenska Tonsättare, Göteborgs Symfoniker och kammarensemblen Gageego! 
 
Läs mer om tävlingen och projektet via www.swedishchambergames.se och www.facebook.com/swedishchambergames/
 

 Foto: Arne Hyckenberg, Gertrud Heinerud och Didi Zhang

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.