Från september 2021 blir Dalia Stasevska chefsdirigent för Sinfonia Lahti (Lahti stadsorkester), där framför allt Osmo Vänskä varit verksam under många år och utvecklat orkestern till hög internationell standard.

Stasevska är född 1984 i Kiev, Ukraina, uppväxt och bosatt i Finland sedan fem års ålder. Stavesevska efterträder den nio år äldre Dima Slobodeniouk, också han bosatt i Finland (född och utbildad i Moskva).

Precis som sin föregångare blir Dalia Stasevska även konstnärlig ledare för Lahti-orkesterns internationella Sibelius-festival.

Så sent som i oktober 2019 utsågs hon till förste gästdirigent för BBC Symphony Orchestra; den yngsta som någonsin innehaft den posten.

Dalia Stasevska studerade violin och komposition vid Tammerfors musikkonservatorium, därefter viola och dirigering vid Sibeliusakademien i Helsingfors. Hennes dirigentlärare har bl a varit Jorma Panula och Leif Segerstam.

Hennes internationella dirigentkarriär har varit rasande snabb. Den började för fem år sedan, 2015.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.