Marie Ledin (f. 1957) utses till hedersdoktor vid Karlstads universitet 2020. Hon har haft stor betydelse för Musikhögskolan Ingesund (som ingår i Karlstads universitet) i samband med årliga Polar Music Prize som hon är VD för.

Det är fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap vid Karlstads universitet som på detta sätt vill uppmärksamma en person som har ’en drivande roll i den svenska musikbranschen och med stark anknytning till Värmland’.

Här studerade hennes föräldrar

– Vilken härlig överraskning! säger Marie Ledin. Jag är både stolt och hedrad över att bli hedersdoktor vid Karlstads universitet. Speciellt med tanke på att det var på Ingesunds folkhögskola, precis intill nuvarande Musikhögskolan Ingesund, mina kära föräldrar Stikkan och Gudrun inte bara studerade utan också blev ett par. Jag tackar, bockar och bugar och är såå himla glad, säger den upprymda Marie Ledin.

– Marie Ledins engagemang i Musikhögskolan Ingesund har haft stor betydelse för våra studenter och hon är en mycket värdig hedersdoktor, kommenterar Patrik Larsson, dekan för fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap vid Karlstads universitet. Vi ser fram emot ett fortsatt långt och gott samarbete.

Präglad av sin uppväxt, med verksamma föräldrar i musikbranschen, startade Marie Ledin det egna skivbolaget The Record Station i mitten av 80-talet. Det köptes snart upp av den tyska koncernen Bertelsmann/BMG, men hon fortsatte arbeta inom BMG till 1993 då hon startade ytterligare ett nytt skivbolag, Anderson Records.

Hon grundade också bokförlaget Anderson Pocket 2005. Marie Ledin har varit verksam inom styrelsen för Polar Music Prize sedan Stikkan Andersons bortgång 1997 och hon övertog rollen som VD för verksamheten 2008. Hon sitter även i olika styrelser, bland annat för Stockholms Stadsmission.

Akademisk högtid 2020

Marie Ledin kommer att promoveras till hedersdoktor vid Akademisk högtid som firas den 27 november vid Karlstads universitet.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.