Det finns tenorer – dvs operatenorer – och andra tenorer. Till den senare kategorin får man räkna den italienske sångaren Andrea Bocelli. Röstfacket kallas emellanåt för popera.

Andrea Bocelli är ingen operatenor, som ägnat år och möda åt att få till den perfekta, karismatiska stämman – rösten som håller genom långa föreställningar och ut i salongerna. Han är en musikalisk talang, om än oslipad, som gjort sig en förmögenhet på att framföra och spela in klassiskt lösgodis. Hans cd-skivor har sålts i mer än 80 miljoner exemplar.

Bocelli har onekligen gott om beundrare över hela världen. En framgångsrik crossover-artist, om man så vill.

Music For Hope

Till påskdagen 2020 var den 61-årige Bocelli kallad av staden Milano i Lombardiet att framföra en livestreamad konsert via YouTube från Milano-domen. Regionen är hårt drabbad av corona-pandemien, med mer än 9,000 dödsfall.

Det blev en konsert på 25 minuter, med Bocelli och orgel (med organisten Emanuele Vianelli) i en tom katedral. Konserttiteln var Music For Hope och innehöll det traditionellt klassiska lösgodiset:

Panis Angelicus av César FranckAve Maria av J S Bach, arr. Charles GounodSancta Maria ur Cavalleria Rusticana av Pietro MascagnoDomine Deus av Antonio Rossini – Amazing Grace, engelsk psalm med text av John Newton, arr. William Ross.

I skrivande stund, drygt en vecka senare, har den här konserten med Bocelli streamats drygt 38 miljoner gånger och fått mer än 25,000 kommentarer.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.