Musikern Kerstin Frödin och ljudkonstnären Emma Frid och tilldelas 2020 års musikaliska Bernadottestipendier om 100,000 kronor vardera.

Fåglarnas konferens

Kerstin Frödin, internationellt verksam blockflöjtist och barockoboist inom såväl tidig musik som samtida experimentell konstmusik, sedan 2015 doktorand i musikalisk gestaltning vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå Tekniska Universitet.

Hon tilldelas stipendiet för projektet Fåglarnas konferens, som är ett kollaborativt konstnärligt projekt som bygger broar mellan kulturer och tidsepoker tillsammans med dansaren Åsa Unander-Scharin och videokonstnären Lene Juhl.

Ljudskogen

Emma Frid, utbildad vid Kungliga Tekniska Högskolan, McGill University och École Polytechnique de Montréal, disputerade i januari 2020 vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Hon tilldelas stipendiet för sitt projekt Exploring the potential of haptic feedback in digital musical instruments for music installations in public setting som avser att utforska den haptiska modaliteten genom att vidareutveckla ljudinstallationen Ljudskogen på Scenkonstmuseet samt skapa nya verk för denna. Forskningen bedrivs inom forskargruppen Sound and Music Computing på KTH.

Om Bernadotte-programmet

Kungl. Musikaliska akademien, Konstakademien, Kungl. Vitterhetsakademien, Svenska akademien och Kungl. Gustav Adolfs akademien för svensk folkkultur inledde 2016 en långsiktig samverkan. Denna innebär mentorstödda fördjupningar och utvecklingsmöjligheter för forskare och yngre konstnärliga utövare inom dessa fem akademiers intresseområden.

Samverkansformen har fått namnet Bernadotte-programmet som ska erbjuda en fortbildningsform (på postdoktoral nivå alt. efter avslutad konstnärlig högskoleutbildning) ”för yngre excellenser på väg att etablera sig som framstående utövare inom sina respektive områden”.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.