Hela Sveriges konserthus, som Berwaldhallen kallar sig, har det senaste decenniet inte gjort sig känt för att satsa så mycket på den nya musiken. Men med det nya säsongsprogrammet för 2020/2021 verkar det ha svängt.

På den kommande säsongens repertoarlista är 20 verk skrivna efter millennieskiftet, varav 13 stycken under de senaste fem åren. 

Åtminstone tre av de programlagda verken håller fortfarande på att skrivas, och dessa kommer att få sina uruppföranden i Berwaldhallen.

Daniel Nelson har skrivit Chaplin Songs (uruppförs 6 november), Sång utan ord av Emmy Lindström (uruppförs 17 februari 2021), Ink-wash on paper av Britta Byström (uruppförs 20 februari 2021).

Rehnqvist: Silent Earth

Det mest omfattande verket i kategorin ny musik är Silent Earth för blandad kör och orkester av Karin Rehnqvist, med texter av Kerstin Perski; en sambeställning av Concertgebouw i Amsterdam och Berwaldhallen i Stockholm. Planerat uruppförande var satt till den 18 april i Amsterdam, men är i coronatider framflyttat.

Istället ser det nu ut som att Rehnqvists verk får sitt uruppförande i Stockholm i samband med Östersjöfestivalen i augusti.

Under Östersjöfestivalen i augusti blir det även ett par Sverigepremiärer: Nomadic Dances av Göran Fröst och Martin Fröst, ett stycke  för soloklarinett och orkester, samt Sonnets of Darkness and Love av Sven-David Sandström för trombonsolisten Nils Landgren och kör.

Radiokören

har en spännande säsong framför sig med sin nye chefsdirigent, flerfaldigt prisbelönade lettiske dirigenten Kaspars Putniņš.

Kören startar i sin första konsert den 10 september med Görgy LigetiLux Aeterna, Sieben Magnificat-Antiphonen av Arvo Pärt och Sonnengesang av Sofija Gubajdulina.

Senare under hösten dirigerar Putniņš G F HändelDixit Dominus och Magnificat av J S Bach.

Ingvar Lidholms 100 år (han levde 1921–2017) uppmärksammas bl a med hans de Produndis och Radiokörens hedersdirigent Tönu Kaljuste leder i mars 2021 kören i O sacrum convivium av Olivier Messiaen, Requiem av Maurice Duruflé och Ralph Vaughan Williams The Lark Ascending (med Johan Dalene på violin).


Bilden överst: Karin Rehnqvist, foto Hans Persson.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.