Sedan den svenska regeringen onsdagen den 11 mars utfärdade förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar (med mer än 500 deltagare) har rapporterna om inställda konserter i det svenska musiklivet duggat tätt.

Så här gör några av de större konsertarrangörerna:

Berwaldhallen/Sveriges Radio

De konserter i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen som sänds direkt i Sveriges Radio P2 kommer att genomföras utan publik på plats. Övriga konserter ställs in. Flera konserter än tidigare planerat kommer att sändas med bild över berwaldhallen.se/play.

Konserthuset Stockholm

Ett bekräftat fall av coronavirus har konstaterats hos en av Konserthusets medarbetare. I den uppkomna situationen har Konserthuset Stockholm beslutat att med omedelbar verkan ställa in samtliga evenemang fram till och med den 28 mars.

Kungliga Operan, Stockholm

– Den 12 mars kom ett tydligt besked från Kulturdepartementet om att beslutet innebär att föreställningar med högst 500 personer inkluderar samtliga i våra offentliga lokaler; såväl publik som all föreställningsanknuten personal.

– Beslutet gäller tillsvidare och med anledning av detta kommer vi att ge våra föreställningar inför en publik begränsad efter dessa parametrar. Det betyder att det inte kommer att vistas fler än 500 personer i våra offentliga lokaler samtidigt.

Kungliga Musikhögskolan, Stockholm

Alla publika evenemang oh konserter ställs in på KMH med omedelbar verkan.

Göteborgs Symfoniker

Får många frågor med anledning av coronaviruset och påverkan på planerade konserter. Man arbetar med att bedöma varje enskilt arrangemang och kommer löpande att lägga upp information på webbplatsen gso.se om vad som gäller för enskilda konserter.

GöteborgsOperan

GöteborgsOperan stänger ner all publik verksamhet i två veckor med omedelbar verkan, efter nya direktiv från Västra Götalandsregionen på torsdagseftermiddagen (2020-03-12).

För att förhindra spridning av det nya corona-viruset covid-19 beslutade regeringen den 11 mars att stoppa alla allmänna sammankomster med fler än 500 personer. Förbudet gäller tills vidare. 

På eftermiddagen idag den 12 mars fick GöteborgsOperan ytterligare skärpta direktiv från ägaren, Västra Götalandsregionen, som väljer att gå ett steg längre för att begränsa smittspridning.

Malmö Symfoniorkester

Malmö Live minskar vi under hela mars och april månad antal personer i konsertsalen på Malmö Live till 500 (medverkande & publik).  
Skulle myndigheternas riskbedömning ändras ytterligare är man beredda på att handla därefter.

Malmö Opera

– Vår ägare, Region Skåne, har beslutat att all publik verksamhet på Malmö Opera ska upphöra med omedelbar verkan. Det betyder att inga föreställningar kommer att genomföras, vare sig i huset eller på turné. Även Operagrillen kommer att stänga.

– Vi kommer så fort som möjligt att kontakta dem som redan köpt biljetter till innevarande säsongs föreställningar, i första hand de som har biljetter till kommande helg.

Helsingborgs Symfoniorkester

– Med anledning av beslutet kommer vi att säkerställa att vi inte vid något tillfälle överskrider godkänt antal besökare i våra lokaler. Vi arbetar intensivt med frågan utifrån ambitionen att inte behöva ställa in planerade evenemang, konserter eller föreställningar.

Utgångspunkten i nuläget är att alla föreställningar spelar som planerat. Publik som berörs av begränsningar eller förändringar kommer att kontaktas.

Norrköpings Symfoniorkester

– Vi arbetar fortfarande med att hitta lösningar och ta fram information kring alla planerade arrangemang. Eftersom det är så många detaljer som ska lösas på kort tid och under extraordinära omständigheter, så hanterar vi de arrangemang som ligger närmast i tid först. Vi ber om förståelse för detta och återkommer med information så snart vi bara kan. Kolla webbplatsen

Konserten den 12 mars med Janine Jansen är inställd.

Norrlandsoperan

Norrlandsoperan har beslutat att tills vidare inte ställa in kommande föreställningar, men genomför publikrestriktioner för att möta kravet att inte överstiga 500 vid en sammankomst. Publikplatserna i Stora scenens salong minskas till 370 platser, mot ordinarie 470.

Gävle Konserthus

Många konserter kommer att genomföras som planerat, men Gävle Konserthus kommer även att ställa in eller flytta evenemang under den närmsta tiden.

​I nuläget prioriterar Gävle Konserthus att agera i enlighet med regeringsbeslutet och göra det de kan för att förhindra smittspridning genom att ställa in, flytta eller förändra evenemang.


Bilden: Corona Borealis (Norra Kronan) är en liten stjärnbild på norra stjärnhimlen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.