Det bubblar i konsertsalarna på KMH (Kungl Musikaliska Högskolan) i mars 2020 när ett stort antal examenskonserter ska genomföras. En magnifik parad av musiker och instrument från den 2 mars till och med den 31 mars. Och samtliga konserter bjuder på fri entré – kom bara ihåg att boka biljett ›

Närmare 100 medmusiker/studiekamrater är igång vid dessa 21 examenskonserter.

2 mars
Kontrabasisten Johan Tengholm har i sitt examensarbete transkriberat fågelläten och integrerat dem i de kompositioner, arrangemang och improvisationer som den här konserten bjuder på. Musiken framförs av en oktett.

3 mars
I sitt examensarbete har Sebastian Jonsson fortsatt att med en jazzmusikers perspektiv gräva efter guld i i den klassiska traditionen. På konserten kommer han att framföra sin nykomponerade musik med en ensemble bestående av både jazzmusiker och klassiska musiker.

3 mars
Anders Langørgen har valt att komponera musik baserat på transkriptioner av sina förebilders improviserade solon. Melodier, motiv och rytmisk material har på olika sätt blivit bearbetade till originella alster, eller som inspirerande rättesnören.

4 mars
Som examensarbete har Uno Dvärby valt att studera vad som händer i kombinationen mellan 1920-talets jazzmusikers arrangerings- och intstrumenteringstekniker och nutida jazzmusikers harmoniska och rytmiska idéer. Arbetet har resulterat i nyskriven musik för en grupp musiker med starka individuella röster.

5 mars
Isac Åberg har ”samlat” på enskilda fraser ur olika musikers improviserade solon som han hört och fattat tycke för. Utifrån dessa musikaliska fragment har han komponerat ny musik. Det har resulterat i effektiva, riffbaserade melodier tydligt rotade i soul-, funk- och poptraditionen.

6 mars
Efter tre år på KMH är det dags för examenskonsert för vibrafonisten och slagverkaren Jesper Söderqvist.
Med fokus på slagverkarens roll i en ensemble vill Jesper med sitt examensarbete visa på de möjligheter och den variationsrikedom som slagverk kan tillföra en grupp. Med hjälp av allt från grytlock till vibrafon ska det bevisas att slagverk inte enbart är ett instrument, utan en hel instrumentvärld.

6 mars
I sitt examensarbete har Björn Bäckström fördjupat sig inom låtskrivande tillhörande Broadwaytraditionen som fanns i USA på 1920- och 30-talet för att själv skriva egna kompositioner inom samma tradition. 

16 mars
Vokalisten Lovisa Jennervall vill i sin examenskonsert försöka att visa vad som varit hennes största fokus under dessa år på KMH. Programmet innehåller främst egna, nyskrivna kompositioner men även ett par traditionella pärlor, allt med improvisationen i centrum och favoritmusiker på scenen.

17 mars
I sitt examensarbete har Edvin Fridolfsson, istället för att skriva musik vid pianot, haft tydlig utgångspunkt på hur musiken kan uppstå och ta form när trumsetet får vara huvudverktyg i komponerandet. Med sig har han tre musiker, som alla bidrar med sina unika röster.

18 mars
Noa Svensson kommer framföra egenskriven musik som avslutning av tre års jazzkandidatstudier på Kungliga Musikhögskolan. 
Musiken är en blandning av det som har inspirerat Noa, både som trummis men också som låtskrivare. 

19 mars
Sångerskan Sofia Svensson bjuder in till en avslutande examenskonsert efter fem år på KMH. Nyskrivna låtar blandas med några av hennes gamla favoriter. Raka texter och starka melodier med berättandet i fokus.

20 mars
Efter fyra år på KMH bjuder Gabriel Dahl in till sin examenskonsert. Under året har han fördjupat sig i modern fusion och japansk 80-talspop och har med sig en mängd nyskriven musik för en större ensemble.

23 mars
Vokalisten och kompositören Sofia Lärkfors bjuder in till en konsert där frihet och kreativitet står i centrum. Med sina nyskrivna kompositioner vill hon ta fram sina medmusikers individuella kreativitet och samspel i ensemblen.

24 mars
Trumslagaren Jonas Bäckman avslutar sina studier vid KMH genom att hylla en musiker som inspirerat honom till att vilja spela jazz från första början, Roy Hargrove. Han var en av huvudpersonerna i 90-talets neo-bopvåg där musikerna, djupt rotad i bebop, hardbop och modaljazz, spelade med ett akustiskt sound-ideal.

24 mars
Vilma Ogenblad frångår i sin examenskonsert det traditionella konsertformatet och presenterar istället låtmaterialet i svitform och låter konserten andas oavbrutet. Musiken behandlar ämnet Människa och Miljö som en av vår tids stora ödesfrågor och är skriven specifikt för detta tillfälle.

25 mars
Helen Salim avslutar sin kandidatutbildning på KMH med musik komponerad av henne själv.
Kompositionerna präglas av en funnen nyfikenhet kring språkets kraft i sång och klang. Bland influenserna finns bl.a den persiska poesitraditionen som en källa.

25 mars
Agnes Darelid har i sitt examensarbete fördjupat sig i arrangering av egna kompositioner och utforskat hur man kan forma trombonens roll i olika kompositioner och ensemblesättningar.
Under konserten presenteras musik med stark lyrisk prägel, inspirerat av modern nordisk jazz, symfoniorkester, körmusik, pop och den egna tillvaron.

27 mars
I sitt examensarbete har Sara Karkkonen, piano, undersökt relationen mellan att vara musiker och kompositör och hur dessa roller kan påverka varandra. Genom intervjuer med tre musikaliska förebilder har hon fått fram olika metoder för komposition som hon sedan använt sig av i projektet. På konserten framför hon den nyskrivna musiken tillsammans med fyra musiker med starka personligheter.

30 mars
Kristofer Sundström, elbas, använder sitt instrument som hörnsten i programmet. Konserten bjuder på uruppförande av originalmusik med stark rytmik, hoppfyllda melodier och influenser från världens alla hörn.

30 mars
Med fokus på självkännedom och med elbasen som primärt verktyg har Lucas Szczyrbak skrivit musik för sin examenskonsert. Arbetet har gått ut på att reflektera över invanda mönster och att hitta nya vägar i kompositioner och samspel. 

31 mars
Magnus Jonasson har i sitt examensarbete valt att analysera och utforska två av sina favorittrummisar, Jeff Porcaro och Bill Stewart, samt producenten Lone. Han har applicerat deras olika sätt att spela trummor på kompositioner, samspel och improvisation. Musiken kommer att framföras av orgeltrion Orgie.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.