Hon har hunnit med en hel del, Ebba Witt-Brattström, sedan hon föddes i juni 1953.

Under tidigt 1970-tal blev Witt-Brattström medlem av den feministiska organisationen Grupp 8. Inför riksdagsvalet 1994 var hon tillsammans med Maria-Pia Boëthius och Agneta Stark initiativtagare till nätverket Stödstrumporna. Genom att hota med att bilda ett nytt kvinnoparti fick man riksdagspartierna att lyfta fram fler kvinnliga kandidater och att driva kvinnofrågor.

Åren 1977–1989 var hon gift med Ola Holmgren (litteraturvetare och professor) och 1989–2014 med Horace Engdahl (författare och ledamot i Svenska Akademien).

I april 2005 ingick hon i interimsstyrelsen för intresseföreningen Feministiskt initiativ (Fi). Hon kom dock aldrig att delta i partiet hon propagerat för.

Kärlekskriget

2016 skrev hon punktromanen Århundradets kärlekskrig, som 2017 blev operan Kärlekskriget i Vattnäs konsertlada, med libretto av Mathias Klason och musik av Paula af Malmborg Ward.

I juli 2020 gör Ebba Witt-Brattström debut som librettist, med Im Treibhaus (I växthuset), om Mathilde Wesendonck och Richard Wagner och om tillkomsten av Wagners opera Tristan och Isolde. Musiken är komponerad av Staffan Storm.

Vem behöver en förförare?
Regissören Tobias Theorell. I augusti 2020 börjar han som konstnärlig chef vid Folkoperan, Stockholm.

Nu anlitas kulturskribenten och professorn i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet, Ebba Witt-Brattström, återigen i operasammanhang. Den här gången om Don Juan och om begrepp som hämnd och begär.

Fredagen den 28 februari besökte hon Norrlandsoperan och samtalade med Tobias Theorell som regisserar Norrlandsoperans uppsättning av Don Giovanni, en mörk opera av Wolfgang Amadeus Mozart, med libretto av Lorenzo da Ponte

Samtalet handlade om  ”På vilket sätt är Don Juan intressant idag”? samt ”Vem behöver en förförare”? Vi som inte var på plats kan bara gissa …

Don Giovanni

Operan Don Giovanni har premiär på Norrlandsoperan i Umeå torsdagen den 12 mars och spelas sedan t o m den 28 mars. Vecka 15–18 blir det turné av föreställningen till Östersund, Sundsvall och Härnösand.

Don Juan:  Joa Helgesson
Leporello: Marcus Jupither
Donna Anna: Susanna Stern
Donna Elvira: Elisabeth Meyer
Don Ottavio: Wiktor Sundqvist
Zerlina: Katija Dragojevic
Masetto: John Sax
Kommendören: Anders Nyström

Norrlandsoperans Symfoniorkester. Föreställningarna kommer att dirigeras av Benjamin Bayl från Australien. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.