Sex begåvade musiker i två olika ensembler har nu utsetts att bli Ensemble in Residence av Musik i Syd.

Det är unga, driftiga ensembler som ”kombinerar individuell skicklighet på sina respektive instrument med ett övertygande ensemblespel och ett utforskande musicerande som driver utvecklingen inom sin genre framåt”.

Trio Wolski och Post-Sun-Vison blir Ensembles in Residence under ett och ett halvt år. Utnämningarna vill stötta och skapa förutsättningar för en nationell och internationell etablering av unga sydsvenska musiker. Musik i Syd bidrar med kompetens, nätverk och ekonomiskt stöd.

Trio Wolski (till höger på bild) har en ovanlig sättning på fiol, dragspel och cittern. De tar avstamp i den traditionella nordiska folkmusiken men skriver gärna eget och rör sig även inom och över andra stilar och uttryck. Trio Wolski bestående av Hanna Blomberg, fiol, Petter Ferneman, dragspel, och Kristian Wolski, cittern, har vunnit flera priser och blivit nominerade som årets nykomling både i Danmark, Sverige och Tyskland. 2018 släppte de sin första cd Late Bloomer

Post-Sun-Vision är en ung, lovande trio som i traditionen av gott hantverkskunnande har potential att kunna föra jazzens utveckling framåt. Trion har starka kompositioner som också ger luft för improvisationer och interaktivt briljant samspel. Ensemblen består av Alice Hernqvist, piano, Aaron Mandelmann, bas, och Mario Ochoa, trummor. Trion är baserad i Malmö.

Nationella och internationella speltillfällen

– Vi är överväldigade över det stora gensvar som utlysningen av vårt nya program genererat. Som en konsekvens av detta har vi beslutat att erbjuda två ensembler ett residens, som innebär ett mentorskap utifrån ensemblens behov under ett och ett halvt år, tillsammans med nationella och internationella speltillfällen, säger Susanne Rydén, vd vid Musik i Syd.

Så valde man

Ansökningarna för Ensemble in Reesidence bedömdes professionellt av en jury bestående av producenter, VD och extern representant.

26 behöriga ansökningar i olika genrer kom in för uttagning 2020. Motsvarande urvalsprocess genomförs årligen även inom UNGA Musik i Syd.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.