Överraskande, oväntat? Som så många år tidigare lyckas juryn för Polarprisets konstmusikaliska gren hamna precis mitt i, dvs i mainstream-fåran.

Valet av sångerskan Anna Netrebko (född i Krasnodar, Ryssland, 1971) känns för många som ett ’jaha’.

Inte så att hon är en sångare bland andra. Tvärtom. Med en fantastisk röst och en formidabel utstrålning på scen hör hon till dagens storstjärnor som bidrar till fullsatta operahus där hon drar fram.

Och en fullskalig operadiva är hon, precis som Maria Callas en gång i tiden. Netrebko håller sig till det traditionella operafacket. ’Som håller klassikerna vid liv’, enligt prismotiveringen.

Men annat med Netrebko känns bekymmersamt (som dagens politiker brukar uttrycka sig).

Putins vänner

Som att hon hör till ryske presidenten Vladimir Putins bästa och prisade musikbekanta. Liksom dirigenten Valerij Gergiev gör, han som vid Marinskijteatern upptäckte den då drygt 20-åriga Netrebko. Och han som också fått Polarpriset, 2006.

Anna Netrebko medverkade även i Putins valkampanj 2012. Hon har ivrigt försvarat Rysslands invasion av Krim. Hon har snabbt och resolut ställt upp för för operan i Donetsk (en stad i östra Ukraina) som stod under kontroll av proryska separatister och till vilken hon donerat 1 miljon rubel.

Hon har även uttalat sig nedlåtande om #metoo-rörelsen.

Musik och politik?

Så hör musik och politik ihop? Inte för jurymedlemmarna i Polarpriset. Alfons Karabuda, juryns ordförande, förklarar för SvD:
– Vi åsiktsregistrerar inte möjliga kandidater till Polarpriset. Vi utgår från den musikaliska gärningen.

Prisceremoni och bankett äger rum i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm tisdagen den 9 juni 2020.


Jurymotivering för valet av Anna Netrebko:

Polar Music Prize 2020 går till den ryska operasopranen Anna Netrebko. Uttrycket ”star quality” har en djupare innebörd i operavärlden. Att vara en virtuos sångare är inte nog. Som konstform handlar opera också om att fånga publikens uppmärksamhet. Ingen under modern tid gör detta bättre än operadivan Anna Netrebko. Som en recensent uttryckte det så personifierar hon ordet ”extra”. Med sin fantastiska röst och självlysande karisma är hon en större-än-livet-sångare som håller klassikerna vid liv, säljer slut varje föreställning och fångar uppmärksamheten även hos en publik som är ovan vid opera. Anna Netrebko öppnar dörrar. Hon var den första klassiska musikern som togs upp i Time Magazines lista över ”Top 100 Most Influential People”. När Anna Netrebko uppträder är det omöjligt att vända bort blicken.

Här presenteras de båda vinnarna av Polar Music Prize 2020, Anna Netrebko och Diane Warren ›


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.