Just som den svenska skivbranchens Grammisgala är över, presenteras de nominerade i den norska motsvarigheten – Spellemannen.

Spellemannen hade sin första utdelning 1973 och har status som Norges främsta musikpris.

Till skillnad från den svenska kategoriindelningen finns här två för konstmusiken: Klassisk samt TONOs komponistpris, med fyra nominerade i resp kategori. Totalt blir det nomineringar i 24 kategorier.

Den 28 mars 2020 blir det stor Spellemann-gala i Oslo.

Unga, norska violinisten Eldbjörg Hemsing är nominerad med skivan Tan Dun, Fire Ritual, violin concertos, tillsammans med Oslo Philharmonic.

Den dramatiska sopranen Lise Davidsen har nominerats för sitt samarbete med Esa-Pekka Salonen och Philharmonia Orchestra, där de framför Richard Strauss Fyra sista sånger och Richard Wagners arior från Tannhäuser.

Vilde Frang.

Oslo Filharmoniske Orkester under ledning av Mariss Jansons finns även med på en nominerad inspelning av Symfoni nr 3 av Gustav Mahler.

Violinisten Vilde Frang är nominerad med sin skiva med Paganini- och Schubert-verk för violin och piano. Vilde Frang har f ö varit nominerad fem gånger tidigare sedan 2009; 2017 och 2009 vann hon utmärkelsen.

TONOs komponistpris

Den norska tonsättarorganisationen TONO representeras med en egen kategori och nominerar för Spellemannen 2019 dessa kompositörer; två kvinnliga, två manliga:

Skivomslag till Sult av Maja Ratkje.

Cecilie Ore med Come to the Edge! Vocal music.

Eirik Hegdal med Musical Balloon

Helge Iberg med Songs from the Planet of Life

Maja S. K. Ratkje med Sult.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.