Den 16 december 1770 sägs vara Ludwig van Beethovens födelsedag. Men det vet vi inte med säkerhet. Det vi vet är att han döptes i Bonn den 17 december samma år. Och enligt tradition skedde barndopen en dag efter födelsen. Men det finns inga dokumenterade bevis för att detta inträffade i Beethovens fall. (Däremot att han dog i Wien den 26 mars 1827.)

Firandet av kompositörens 250-årsdag på världens konserthusscener har dock pågått sedan sensommaren. Och inför Beethovens 250-årsdag har vissa ansträngningar gjorts för att klura ut ur hans utkast till en tionde symfoni skulle kunna låta.

Bland annat har den tyska operatören Deutsche Telekom med hjälp av artificiell intelligens (AI) utifrån några av Beethovens skisser försökt frammana hur hans symfoni nr 10 i Ess-dur skulle kunnat ha låtit.

Det gjordes redan 1988 ett försök av den brittiske tonsättaren Barry Cooper utifrån kompositörens fragmentariska skisser (det blev Andante – Allegro – Andante).

Så här, kanske:


Nytt försök 2019

Och med AI (som försöker förstå Beethovens stil och formspråk) har Deutsche Telekom i samarbete med en rad internationella musik- och AI-experter tillsammans med forskare vid Beethoven-Haus i Bonn nu tagit det ett steg vidare. Och frågan är om algoritmer kan ta skisserna vidare till någonting kreativt…

De som försökt är professor Robert Levin, musikvetare vid Harvard University, professor Ahmed Elgammal, AI-expert vid Rutgers University, Dr Mark Gotham, Cornell University, Walter Werzowa, tonsättare, professor Christine Siegert, forskningsledare vid Beethoven-Haus Bonn.

Det senaste försöket

Så här blev det med AI framfört på glasharmonika. Först 11 sekunder Beethoven-skiss, därefter med artificiell intelligens:Mer info hos Deutsche Telekom


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.